A moszkvai látogatás meghiúsíthatja az Európai Bizottság budapesti útját

„Ez a látogatás moszkvába komolyan kérdésessé teszi, hogy a Bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson a soros elnökséget betöltő Magyarországra” – mondta Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője.

Az Európai Bizottság delegációja a nyári szünet után tervezett látogatása Magyarországra még sosem maradt el, azonban Orbán Viktor moszkvai útja miatt ez most kétségessé vált. Eric Mamer hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő, vagy a kormány bármelyik tagja nem egyeztetett az EU-s testületekkel a látogatás előtt.

Mamer kiemelte, hogy az Európai Uniónak világos álláspontja van az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor is támogatott, és hozzátette, hogy a magyar miniszterelnöknek nincs felhatalmazása az EU nevében tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is kiadott egy közleményt ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy Orbán nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, és semmilyen formában nem képviseli az EU-t.

Orbán Viktor a pénteki találkozón Vlagyimir Putyinnal mégis európai ügyekről tárgyalt, és kifejtette, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, amely mindenkivel képes párbeszédet folytatni. Az Anadolu török hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin is Orbán Viktorral az EU álláspontjának ismertetését várta, azonban Putyin kijelentette, hogy megvitatták Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok helyzetét is, ami jelenleg mélyponton van.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Orbán Viktor volt a kezdeményezője a magyar kormányfő pénteki moszkvai látogatásának, és a magyar miniszterelnök felajánlását két nappal ezelőtt kapta meg az orosz fél. Vlagyimir Putyin zárt ajtók mögött folytatja tárgyalásait Orbánnal, és a vezetők delegációikkal együtt, valamint ha szükséges, akkor négyszemközti megbeszéléseken is részt vesznek.

Orbán Viktor július 2-i kijevi útját követően ma Moszkvába látogatott. A magyar miniszterelnök a héten tűzszüneti feltételeket ajánlott Volodimir Zelenszkijnek, de az ukrán elnök elutasította azokat. Peszkov megerősítette, hogy Ukrajna lesz a két vezető közötti megbeszélés egyik témája. Putyin a találkozót megnyitva kijelentette, hogy kész meghallgatni a magyar kormány javaslatait, amely többek között jelenleg az EU soros elnökségét tölti be.

Az EU aggódik, hogy Orbán Viktor moszkvai útja aláássa az egységet és az eltökéltséget, amit mutatnunk kellene ahhoz, hogy a háború véget érjen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is kifejtette, hogy az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal, és az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat, és Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni. Az Európai Bizottság alelnöke, Josep Borrell külön közleményben figyelmeztetett, hogy Orbán „semmilyen formában nem képviseli az EU-t”.

Nicolas Sarkozy, korábbi francia államfő elismerően nyilatkozott Orbán Viktor moszkvai útjáról, hangsúlyozva, hogy a magyar miniszterelnök helyesen cselekszik, amikor a kommunikációs csatornák helyreállításán dolgozik. Sarkozy szerint az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása, és békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni.

Orbán Viktor Kijevbe és Moszkvába is elutazott, ahol először Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt. A Kreml szerint Orbánt olyan politikusként ismerik, aki tudja, hogyan kell elég keményen megvédeni országa érdekeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Orbán Viktor nemcsak magyar miniszterelnökként, de az Európai Tanács elnökeként is érkezett Moszkvába, és a zártajtós beszélgetés előtt kijelentette, hogy többek között a kétoldalú kapcsolatokról is beszélni fognak.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2 és félórán át tárgyaltak pénteken, ahol az „ukrajnai konfliktus” elrendezéséről is szó esett. Putyin szerint az ukrán vezetés nem akarja befejezni a konfliktust, mert akkor választásokat kellene tartani, amelyeken a jelenlegi vezetőknek nincs esélyük nyerni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint jelenleg nincs esélye annak, hogy Moszkva és Kijev egyhamar leüljenek tárgyalni, és nincsenek kilátások a tárgyalásokra.

A magyar kormány nem foglalkozik az uniós kritikákkal, amelyek Orbán Viktor moszkvai látogatása miatt érték. Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország szuverén ország, és nem kell figyelembe vennie az ilyen jellegű kritikákat. Hozzátette, hogy az elmúlt két és fél évben bebizonyosodott, hogy párbeszéd nélkül és a kommunikációs csatornák nyitva tartása nélkül nincs megoldás a háborúra, és ez az egyetlen út a konfliktus megoldására.