Harmadfokú hőségriasztás van érvényben Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el Magyarországon, amely 2024. július 7-én vasárnap 0 órától 2024. július 12-én, pénteken 24 óráig tart. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a hőségriasztás ideje alatt kerüljük a nehéz fizikai munkát és a sportot szabadtéren napközben, valamint fokozottan ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

A katasztrófavédelem szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért kiemelten fontos a pihenés és a megerőltető fizikai munka elkerülése. A szabadban dolgozóknak és a szabadtéri rendezvényeken részt vevőknek ajánlott a bő, szellőző ruházat és a naptej használata a bőr védelme érdekében, valamint napellenzős sapka vagy kalap viselése a napszúrás elkerülése végett.

Az intenzív fizikai tevékenység, mint például a munkavégzés vagy a hosszantartó sportolás, hőgutát okozhat, ami a magas testhőmérséklet miatt károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot, és életveszélyes állapotot eredményezhet. A fiatal felnőttek különösen veszélyeztetettek, mivel ők hajlamosak lehetnek a rossz közérzet ellenére is folytatni az edzést.

A kánikulai időszakban a futást és a kerékpározást csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlják. A hőségriasztás ideje alatt a biciklitúrázóknak és az aktív pihenést választóknak javasolt gyakrabban pihenőt tartani, a közterületi nyomós kutaknál hűsölni, és a csuklójukat, tarkójukat hűteni, valamint nedvesíteni a ruházatukat.

A vízparton nyaralóknak tanácsos a déli órákban kerülni a napozást, és a vízbe menetel előtt lehűteni a testüket, valamint kerülni a felhevült testtel történő vízbe ugrást. Az autósokat figyelmeztetik, hogy ne hagyjanak gyerekeket vagy háziállatokat a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban parkoló, leengedett ablakú járművek is életveszélyesen felmelegedhetnek.

A meleg időjárás miatt megnő a szabadtéri tüzek kockázata is, jelenleg hat vármegyében érvényes tűzgyújtási tilalom van. A hőségriasztás ideje alatt nem tanácsos a kerti zöldhulladékot elégetni, még ott sem, ahol az önkormányzatok ezt egyébként engedélyezik. A bográcsozókat és grillezőket figyelmeztetik, hogy ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

Végül, a kánikulában fokozódik a szén-monoxid-mérgezés veszélye is, mivel a kéményben légdugó alakulhat ki, ami a füstgáz visszaáramlását és szén-monoxid fejlődését okozhat. Ezért fontos, hogy még a nyári hónapokban is működtessünk szén-monoxid érzékelőt a nyílt égésterű vízmelegítők mellett.