ByeAlex és Kroó Zita vitája az eutanázia kapcsán

ByeAlex és Kroó Zita közötti nézeteltérés az eutanázia és a halál kérdésében komoly vitát váltott ki, amely Karsai Dániel gyógyíthatatlan betegsége és halála kapcsán robbant ki.

ByeAlex hosszú posztban reagált Kroó Zita, a Pesti TV műsorvezetőjének kijelentéseire, amelyek Karsai Dániel halálával kapcsolatosak. Kroó Zita a műsorban azt mondta, hogy Karsai halálra volt ítélve az ALS miatt, és nem értette, miért nem várta meg a természetes halált. Kroó később bocsánatot kért a stílusáért, de nem a véleményéért.

ByeAlex, aki nem ismerte személyesen Kroó Zitát, a Facebookon osztotta meg gondolatait. Szerinte természetes, hogy félünk a haláltól, és nehéz döntéseket hozni mások halálával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy fontos őszintén bocsánatot kérni, ha hibázunk, és hogy a társadalmi fejlődés szempontjából fontos etikai és filozófiai kérdésekről van szó.

ByeAlex személyes történetét is megosztotta nagymamájáról, aki Parkinson-kórban szenvedett, és ezzel próbálta érzékeltetni a hosszú betegségben szenvedők helyzetét. Nagymamája utolsó tíz éve nehéz volt, és ByeAlex szerint az ilyen helyzetek megértéséhez magasabb etikai gondolkodás szükséges.

Karsai Dániel három éven át küzdött az ALS-sel, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy eutanáziához folyamodhasson. Az EJEB azonban elutasította fellebbezését, így Magyarországon nem engedélyezték számára az aktív eutanáziát. Karsai kiállása az eutanázia kérdését a közbeszédbe emelte.

Az ügyre többek között Lilu is reagált, bár konkrét véleményt nem fogalmazott meg.

ByeAlex szerint a jövő generációinak már nem lesz akkora tabu az eutanázia kérdése, mint most, ahogy a világon több helyen már ma sem számít annak.