Drámai növekedés a végrehajtások számában Magyarországon

Egy év alatt több mint a harmadával nőtt a végrehajtások száma Magyarországon, ami komoly társadalmi és politikai vitákat váltott ki. Jámbor András országgyűlési képviselő szerint a jelenlegi végrehajtási törvény az egyik fő problémaforrás.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól kért közérdekű adatok alapján Jámbor András országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy jelenleg 670 533 végrehajtás van folyamatban Magyarországon, ami tavalyhoz képest több mint 180 ezerrel nőtt. Azonban egy másik forrás szerint a jelenlegi szám 70 ezer, ami szintén jelentős növekedést mutat a tavalyi 490 ezerhez képest.

Jámbor András szerint a jelenlegi végrehajtási törvény, amelyet Völner Pál és Schadl György "mondott tollba", hozzájárul a társadalmi igazságtalanságokhoz. A képviselő úgy véli, hogy a rendszer a szegényektől veszi el a pénzt, hogy aztán az elit között ossza szét a profitot.

A képviselő már korábban is sürgette a végrehajtási törvény módosítását, és javasolta a végrehajtási rendszer államosítását, valamint különbíróságok létrehozását. Október 8-án tizenharmadszorra is beviszi a bizottság elé a törvénymódosítási javaslatát, amelyet eddig a fideszes képviselők rendre elutasítottak.

Orbán Viktor miniszterelnök februárban jelezte, hogy hajlandóak együttműködni, ha van javaslat a törvény módosítására. Jámbor most kíváncsian várja, hogy a jövő héten átengedik-e a javaslatát a parlamentben.