László András szerint Magyar Péter „vágyálma” az Orbán–Magyar-vita az EP-ben

László András, a Fidesz európai parlamenti képviselője, úgy véli, hogy Magyar Péter és a baloldali sajtó „vágyálma”, hogy a jövő heti EP-ülés az Orbán–Magyar-vitáról szóljon.

László András a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában fejtette ki véleményét, miszerint Magyar Péter csak egy a 720 képviselő közül, akik részt vesznek a vitán. Az EP-ülésnek szerinte inkább az európai helyzetről, versenyképességről, gazdaságról, migrációról és az ukrajnai békéről kellene szólnia.

Az Alapjogokért Központ elemzője, Lajkó Fanni szerint „mindenki kezelje fenntartással, amikor Magyar Péter azt mondja, hogy Orbán Viktor–Magyar Péter-vita lesz az Európai Parlamentben, ez nem igaz”.

Szeptember 18-án Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökeként szólalt volna fel Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, de az árvízhelyzet miatt az eseményt elhalasztották október 9-re. Orbán Viktor a strasbourgi plenáris ülésen a magyar uniós elnökségi programot fogja bemutatni.

Magyar Péter korábban azt üzente Orbán Viktornak, hogy „találkozunk Strasbourgban”, ami arra utal, hogy a vita platformja lehet az első, ahol vitázhatnának egymással.

Az EP-ülés témájával kapcsolatos viták továbbra is folytatódnak, miközben a képviselők a jövő heti ülésre készülnek.

László András szerint a vitának az európai helyzetről és az elnökségről kellene szólnia, nem pedig a magyar politikai helyzetről. A magyar politikai helyzet helyett inkább az európai versenyképességgel, a gazdasággal, a migrációval és az ukrajnai béke megteremtésének lehetőségével kellene foglalkoznia.