Izrael és Libanon közötti feszültségek fokozódnak

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre Libanonban és a Gázai övezetben, miközben az Egyesült Államok tagadja, hogy jóváhagyta volna Izrael libanoni offenzíváját.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy libanoni katonai művelet során megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két magas rangú tagját, köztük Mohammad Huszeint. A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban Libanonban.

Izrael csütörtök este nagyszabású légicsapást mért Bejrút déli elővárosaira, ahol feltételezésük szerint Hásem Szafieddin tartózkodott. Az izraeli hadsereg folytatja a csütörtök éjjeli légicsapás hatásának felmérését.

A HVG tudósítója, Földes András a libanoni fővárosban, Bejrútban van, és videós beszámolót küldött az izraeli hadsereg szombat esti légicsapásáról. A támadás során először drónok, majd rakéták és bombázók támadták a várost, amely a sűrűn lakott terület eddigi leghevesebb ostroma volt.

Az izraeli légierő vadászgépei a hírszerzési és felderítési adatok alapján hajtottak végre célzott támadásokat Libanon fővárosában, Bejrútban, több lőszerraktár és más "terrorista infrastruktúrák" ellen. A lakosságot előre figyelmeztették, hogy csökkentsék a civilek sérülésének esélyét. Az izraeli hadsereg figyelmeztetett, hogy a Hezbollah lakóépületeket használ Bejrút központjában, de továbbra is támadni fogja a Hezbollah katonai képességeit.

Közben Izrael újabb evakuálási parancsot adott ki a Gázai övezet északi részén élők számára, miután légicsapást mért egy mecsetre, amelyet a Hamász központként használt. A bombázás halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok szerint 24, de az áldozatok száma még nőhet, mivel a mecsetben kitelepített civileket szállásoltak el.

Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra. A hivatalos közlés szerint az offenzíva célja az izraeliek visszajuttatása az észak-izraeli országrészbe. Az izraeli csapatok legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben.

Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját.

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját, míg Teherán válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Az izraeli hadsereg megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg.

Izrael fokozta a Hezbollah elleni támadását, hogy több tízezer állampolgár visszatérhessen észak-izraeli otthonaiba. Az izraeli hatóságok szerint a hadművelet kezdete óta kilenc izraeli katona halt meg Dél-Libanonban. A harcokban libanoni tisztviselők szerint több száz civil meghalt, 1,2 millió embernek pedig el kellett hagynia otthonát.