Alkotmányjogi panasz a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása ellen

A Transparency International Magyarország (TI) alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása miatt, válaszul a hivatal által feltett 62 kérdésre.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június 18-án indított átfogó vizsgálatot a Transparency International Magyarország ellen, mely során hat oldalon keresztül összesen 62 kérdést intézett a szervezethez. A TI válaszában kifejtette, hogy a szuverenitásvédelmi törvény több pontja ellentétes az Alaptörvénnyel, ezért fordultak az Alkotmánybírósághoz június 19-én, kérve az érintett rendelkezések megsemmisítését.

A TI álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása és működése, valamint az ellenük indított eljárás is összeegyeztethetetlen az Alaptörvénnyel. A szervezet reményét fejezte ki, hogy válaszlevelükkel tisztázni tudják működésükkel és a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi előírásokkal kapcsolatos félreértéseket.

A TI hangsúlyozta, hogy tevékenységükre és eredményeikre vonatkozó információk nyilvánosan elérhetők a honlapjukon és éves beszámolóikban. Ugyanakkor kiemelték, hogy szerződéseiket, elszámolásaikat és ügyfeleikre vonatkozó adatokat csak az érintettek és a törvények által erre feljogosított hatóságok ismerhetik meg, és a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nincs ilyen felhatalmazása. A TI szerint a hivatal kérdései között több értelmezhetetlen is akadt.

Az Átlátszó, amely szintén célkeresztbe került a Szuverenitásvédelmi Hivatal által, nem működik együtt a hivatallal. Az Átlátszó szerint nincs válaszadási kötelezettségük a hivatal által feltett kérdésekre, mivel azok a "választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység" kategóriájába sorolták őket, ami a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, azonban az Átlátszó nem folytat ilyen tevékenységet. Az Átlátszó hangsúlyozta, hogy csak olyan információkat tudnak megosztani a Hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnának, és társasági szerződésük, valamint pénzügyi beszámolóik közhiteles nyilvántartásokban bárki számára hozzáférhetők.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal nem csak a TI és az Átlátszó ellen indított vizsgálatot, hanem maga is eljárás alá került, amiért nem tette közzé szerződéseinek egy részét. Az Átlátszó elleni vizsgálatot június 25-én indították, azzal az indokkal, hogy a szervezet külföldről támogatott és jelentős külföldi támogatásokat kap, amelyek felhasználásával állítólag a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak vagy támogatnak. Az Átlátszónak küldött hivatalos levélben a hivatal 11 kérdésre vár választ, amelyek között szerepelnek könyvelési és nemzetközi donoroktól kapott támogatásokkal kapcsolatos kérdések is. Az Átlátszó válaszában cáfolta, hogy válaszadási kötelezettsége lenne, és felhívták a hivatal figyelmét arra, hogy csak olyan információkat osztanak meg, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnának, és ezek a honlapjukon is elérhetőek.