Hét embert vádoltak meg Olaszországban a Boeing-alkatrészek ügyében

Az olasz ügyészek hét embert és két alvállalkozót vádoltak meg csalással és a repülésbiztonsági szabályok megsértésével, miután kiderült, hogy a Boeing 787 Dreamliner repülőgépének egyes alkatrészei nem megfelelő minőségűek.

Az olasz ügyészség szombaton jelentette be, hogy hét személy és két alvállalkozó ellen emeltek vádat csalás és a repülésbiztonsági szabályok megsértése miatt. A vizsgálatot 2021 végén indították, miután a Boeing jelezte, hogy a 787 Dreamliner repülőgépének egyes alkatrészei, amelyeket a Leonardo olasz repülőgépipari konszern alvállalkozói szállítottak, nem megfelelőek.

A nyomozás során kiderült, hogy a két olasz alvállalkozó, a Manufacturing Process Specification (MPS) és annak elődje, a Processi Speciali, olcsóbb és nem megfelelő minőségű titánt és alumíniumot használt az alkatrészek gyártásához, jelentős költségmegtakarítást érve el ezzel. Az MPS tulajdonosa, Antonio Ingrosso és apja, Vincenzo Ingrosso, akik a Processi Specialit vezették, szintén érintettek lehetnek az ügyben.

Az ügyészek szerint legalább 4829 titánból és 1158 alumíniumból készült, nem megfelelő alkatrészt azonosítottak. A szakértők szerint ezek az alkatrészek hosszú távon károsíthatják a repülőgépek biztonságát, ami miatt a Boeingnak jelentős karbantartási munkákat kell elvégeznie.

A Boeing és a Leonardo áldozatai a feltételezett bűncselekményeknek, és együttműködtek a vizsgálatban. A hét személy és a két alvállalkozó most időt kapott, hogy új bizonyítékokat nyújtson be védelmében, mielőtt az ügyészség döntést hoz.

Az MPS tulajdonosa és édesapja azt állítják, hogy a törvényt teljes mértékben tiszteletben tartva jártak el. A Boeing mögött nehéz hónapok állnak, több probléma is felmerült a repülőgépeivel kapcsolatban, ami részben a vállalati kultúrára vezethető vissza.