Lengyelország és Ukrajna kétoldalú biztonsági megállapodást kötött

Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával, amely gyakorlati következményekkel jár majd mindkét fél számára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a lengyeleknek a szolidaritásért és a nyújtott segítségért.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói sajtóértekezletén jelentették be a megállapodást. Tusk kiemelte, hogy a dokumentum minden szava jelentőséggel bír, és a megállapodásnak konkrét következményei lesznek. A lengyel miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy hasonló megállapodásokat már 19 ország és az Európai Unió is aláírt Ukrajnával.

A megállapodás részleteiről Zelenszkij a Twitteren számolt be. A posztja szerint a megállapodás értelmében intézkednek azon orosz rakéták és drónok lelövéséről, amelyeket Ukrajna felől Lengyelország irányába lőnek ki. Zelenszkij hozzátette, hogy tárgyalások folynak a lengyelek által biztosított vadászrepülőkkel kapcsolatban, amelyekből továbbiak is érkezhetnek Ukrajnába, valamint említést tett egy új önkéntes katonai egységről is, amelyet Lengyelországban fognak kiképezni és felfegyverezni.

Az Ukrainszka Pravda beszámolója szerint az egyezmény célja egy olyan mechanizmus létrehozása, melynek eredményeképpen a lengyel légvédelem képes lesz Lengyelország területéről orosz rakétákat lelőni az ukrán légtérben. A mostani megállapodás nem aktiválja azonnal a lengyel légvédelmet, hanem felszólítja a két felet arra, hogy dolgozzanak ki mechanizmusokat arra, hogy tudják a lengyel légvédelmet bevonni a háborús védekezésbe. Bár a közlemény nem tér ki rá, nyilvánvalóan az a cél, hogy a lengyel hadsereg úgy tudjon segítséget nyújtani az ukrán hadseregnek az orosz rakéták lelövésében, hogy Moszkva nem állíthatja azt, hogy Lengyelország nyíltan belépett a háborúba.

A megállapodás többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről is rendelkezik.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki a lengyel népnek és kormánynak a szolidaritásért, valamint a támogatásért és segítségért, amit Ukrajna a lengyelek részéről kap. Zelenszkij emellett kritikával illette Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai útját, hangsúlyozva, hogy Orbán nem mondta neki, hogy Moszkvába megy, és hogy a magyar miniszterelnöknek nincs joga semmit sem Ukrajna vagy Európa nevében tenni anélkül, hogy megkérdezné őket. Donald Tusk is kemény szavakkal bírálta Orbán moszkvai útját, kijelentve, hogy senkinek sincs felhatalmazása, hogy „Ukrajna nélkül, Ukrajna nevében döntsön a jövőbeli békéről és ennek formájáról”, és hogy senki sem jogosult arra, hogy „a Moszkvával esetleg folytatott tárgyalásokon Lengyelország és az egész EU nevében lépjen fel Ukrajnával és mindnyájunkkal történt teljes körű megegyezés nélkül”.

A sajtókonferencia elején Zelenszkij a hétfői ukrajnai orosz rakétatámadások áldozatairól beszélt, és egyperces csendet kért a jelenlévőktől. Közölte: eddig legkevesebb 28 áldozatról és több mint 100 sérültről tudnak. Aláhúzta: a kijevi gyermekkórházat ért támadás “közvetlen rakétacsapás volt”, nem légvédelmi rakétatörmelék okozta a károkat. A civil infrastruktúra megtámadása miatt Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte – közölte Zelenszkij.

Ezalatt a geopolitikai feszültség tovább nő, hiszen Kína és Belarusz közös hadgyakorlatot tartanak, ami majdnem két hétig fog tartani. A kínai csapatok a hétvége folyamán érkeztek meg Belaruszba, és a NATO–tagállam Lengyelország határától pár kilométerre, Bresztben hajtják végre a gyakorlatot. A NATO és az Európai Unió már többször megvádolta Belaruszt a határaik felfegyverzésével, és a közös hadgyakorlatok csak tovább erősítik ezeket a feltételezéseket.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök üzent volna Joe Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül. Peszkov ugyanakkor méltatta Orbán béke-erőfeszítéseit, és elismerte, hogy a magyar miniszterelnök komoly kísérletet tesz a nézeteltérések megértésére.

(via MTI)