Az új brit kormány kialakulóban - Miniszteri névsor frissítés

Lassan kezd összeállni az új brit kormány, Sir Keir Starmer brit miniszterelnök sorra nevezi ki minisztereit.

Pénteken Sir Keir Starmer, Nagy-Britannia frissen kinevezett miniszterelnöke történelmi lépést tett, amikor Rachel Reevest nevezte ki az ország első női pénzügyminiszterévé. Reeves, aki Oxfordban és a London School of Economics egyetemen szerezte diplomáit, korábban a Bank of England közgazdásza volt.

David Lammy vált Nagy-Britannia új külügyminiszterévé, aki a Harvard jogi karán végzett és egyetemi évei alatt jó barátságba került Barack Obama későbbi amerikai elnökkel. Lammy a Munkáspárt ellenzéki időszakában ismert volt arról, hogy a Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának politikai irányultságát az egykori dél-afrikai apartheid rezsim ideológiájához hasonlította.

John Healey a védelmi miniszteri pozíciót tölti be, és már ellenzékben meghirdette azt a célkitűzést, hogy Nagy-Britanniának 2030-ig a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékára kell emelnie védelmi kiadásait, valamint kijelentette, hogy a Munkáspárt kormányra kerülése esetén folytatja Ukrajna elkötelezett támogatását.

Yvette Cooper belügyminiszterként a belbiztonságért és a rendfenntartásért lesz felelős. Cooper, aki a Harvard Egyetemen, az Oxfordi Egyetemen és a London School of Economics egyetemen szerzett végzettségeket, a Munkáspárt egyik leghosszabb ideje szolgáló veteránja, és korábban pénzügyminiszter-helyettes volt Tony Blair kormányában.

Angela Rayner a helyettes miniszterelnöki pozíciót kapta meg, és ő felel majd az esélyegyenlőségért, a lakhatásért, valamint a közösségekért. Rayner, aki 16 évesen, gyermeke születésekor otthagyta az iskolát, később ápolói végzettséget szerzett, majd egy szakszervezetnél dolgozott, 2015 óta alsóházi képviselő, 2020 óta a Munkáspárt alelnöke.

Ed Miliband, aki korábban már vezette a Munkáspártot, az energiaügyi miniszteri posztot tölti be, és a küszködő Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) helyett most az energiaügyekért lesz felelős. Miliband, aki Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök kormányában is betöltötte az energiaügyi miniszteri tisztséget, elsősorban arról közismert, hogy 2010-ben saját bátyja, a korábban favoritnak tartott David Miliband volt külügyminiszter ellenében indult a Munkáspárt vezetői tisztségéért, és meg is nyerte a brit politikatörténetben példátlan családi versengést.

Jonathan Reynolds az új üzleti miniszter lett.

Shabana Mahmood igazságügyi miniszterként, Bridget Phillipson pedig az oktatási miniszteri pozíciót tölti be.

Starmer választási ígérete szerint változást és politikai stabilitást hoz 14 év konzervatív kormányzás után. A Munkáspárt az 1997-es győzelem óta - vagyis 27 éve - most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta. Sir Keir Starmer az első munkáspárti brit kormányfő Gordon Brown 2010-ben véget ért miniszterelnöksége óta.

Starmer egy dél-londoni munkáscsaládba született 1962-ben, anyja nővérként, apja szerszámkészítőként dolgozott. A politikába viszonylag későn, 52 évesen lépett be, és 2015-ben választották meg először képviselőnek. Ügyvédi és ügyészi karrierje során többek között emberi jogi ügyekkel foglalkozott, és a brit ügyészség élén is dolgozott. A Munkáspárt vezetőjeként pragmatikus irányvonalat képvisel, és a pártot középre húzva igyekszik javítani annak megítélését.

A Munkáspárt a csütörtöki brit parlamenti választást elsöprő többséggel nyerte, 412 képviselői helyet szerezve a brit parlament 650 fős alsóházában, míg a Konzervatív Párt mindössze 121 mandátumot kapott. Starmer a Downing Street 10.-nél lévő miniszterelnöki hivatal előtt tartotta meg első beszédét, hangsúlyozva a változás és a nemzeti megújulás szükségességét.

Starmer a választás előtt egy nappal kijelentette, hogy az Egyesült Királyság az ő életében biztosan nem fog visszalépni az EU-ba, de a Munkáspárt szorosabbra szeretné fűzni a kapcsolatokat az EU-val, és azt szeretnék, hogy az Egyesült Királyság újra Európa egyik vezető hatalma legyen.