Amerikai elnökválasztás: Joe Biden nem lép vissza és kihívja kritikusait

Joe Biden amerikai elnök határozottan kijelentette, hogy folytatni fogja elnökjelölti kampányát, és arra szólította fel demokrata párttársait, hogy álljanak össze és fejezzék be a belharcot. Az elnök a kongresszusi demokratákhoz intézett levelében hangsúlyozta, hogy a "hogyan tovább" kérdése már alaposan körül lett járva, és itt az ideje a lezárásnak. Biden szerint a demokraták egyetlen feladata, hogy legyőzzék a republikánusok várható elnökjelöltjét, Donald Trumpot.

Az elnök kétoldalas levelét hétfőn hozta nyilvánosságra, amelyben kiemelte, hogy a párt vezetőivel, tisztviselőivel, tagjaival és szavazóival tartott széleskörű egyeztetésen van túl. Biden megjegyezte, hogy "42 napunk van a demokrata jelölőgyűlésig és 119 napunk a választásokig", és hangsúlyozta, hogy az elszántság megrendülése vagy az előttünk álló feladat tisztázásának hiánya csak Trumpnak segít.

Az elnök a demokrata előválasztás eredményének tiszteletben tartását is hangsúlyozta, amelyen a szavazatok 87 százalékát szerezte meg. Biden szerint nem hajlandó szembemenni a szavazók akaratával, és kiemelte, hogy a döntés a szavazóké, nem a sajtóé, a kommentátoroké vagy az óriásadományozóké. Az elnök sikereit is felvázolta az infrastruktúra-fejlesztés, a gazdaságpolitika és az egészségügy területén, valamint kiemelte elkötelezettségét a demokrácia és az abortuszhoz való jog garantálása mellett.

Joe Biden az MSNBC Morning Joe című műsorában is megerősítette álláspontját, mondván: "A lényeg az, hogy nem megyünk sehová. Én nem megyek sehová." Ebben az interjúban Biden „az elitnek” nevezte kritikusait, és kihívta őket, hogy induljanak el ellene, miközben megismételte, hogy versenyben marad. „Annyira frusztrálnak az elitek – most nem rólatok beszélek –, a párt elitjei, hogy: »Ó, ők sokkal többet tudnak!« Bármelyikük, aki szerint nem kellene indulnom, induljon el ellenem! Jelentkezzenek elnöknek, hívjanak ki engem a konvención!” – mondta Biden a műsorvezetőknek, Joe Scarborough-nak és Mika Brzezinskinek.

A kizárólag hangban rögzített interjún Biden visszautasította Brzezinski azon kijelentését, hogy ő a demokraták várható jelöltje lenne. „Én több vagyok, mint egy esélyes, én leszek a demokrata jelölt” – mondta nevetve. A bestselleríró Stephen King azt írta, „Joe Biden remek elnök volt, de itt az ideje, hogy – az általa oly nyilvánvalóan szeretett Amerika érdekében – bejelentse, hogy nem indul az újraválasztásért”. A 81 éves Biden, aki a Donald Trump elleni vitán látványosan alulteljesített, a múlt héten azt mondta, csak a Mindenható Isten veheti rá, hogy visszalépjen, mégis egyre többen szólítják fel a visszalépésre.

Az MSNBC tévécsatorna Morning Joe műsorában adott meglepetésszerű rövid interjúban Biden kijelentette, hogy nem fog többet magyarázkodni, és arra szólította fel kritikusait, hogy hívjanak ki a jelöltgyűlésen. Az elnök a demokratákat is aggasztó teljesítményére utalva elismerte, hogy az első elnökjelölti vitán nyújtott teljesítménye nem volt megfelelő, de rámutatott karrierje során ritkán fordult elő hasonló eset. Biden továbbra is kiállt politikája mellett és támadta Trumpot, aki szerinte a vita óta semmit sem tett, csak a golfkocsijában kocsikázott Mar-a-Lagóban. „Legutóbb legyőztem őt. Most is meg fogom verni” – mondta még Joe Biden.

Stephen King, aki régóta nyíltan kiáll Donald Trump ellen, vasárnap azt írta, hogy „a francia jobboldal a közvélemény-kutatások ellenére vereséget szenvedett. Történjen ez Trumppal és a homokba dugott fejű cimboráival is”. De a Bidennel kapcsolatos aggodalmak, a június 27-i vitán nyújtott teljesítményét követően, a demokrata pártban és a régi adományozók és támogatók körében is fellángoltak, hogy az elnök képes lesz legyőzni elődjét novemberben. Vasárnap Rob Reiner felszólította Bident, hogy hagyja ott a versenyt. Damon Lindelof és Reed Hastings, az iparág nagy támogatói szintén azt akarják, hogy az elnök lépjen félre. Biden kedd reggel betelefonált a Morning Joe műsorába, és ragaszkodott ahhoz, hogy marad, és azt állította, hogy a kiszállásra szólító felhívások csak a pártelit részéről érkeznek, amelyek össze sem hasonlíthatók azzal a lelkes tömeggel, amelyet a kampánykörúton megtapasztalt.