Orosz Iszkander rakéta támadás érte az ukrán HIMARS egységeket

Az orosz Védelmi Minisztérium állítása szerint egy Iszkander ballisztikus rakéta támadásban megsemmisültek az ukrán HIMARS rakéta-sorozatvetők Herszon megyében. A Ria Novosztyi szerint az orosz hadsereg azokat a HIMARS rendszereket semmisítette meg, amelyeket az ukrán erők a június 23-i Szevasztopol elleni támadáshoz használtak.

Az oroszok által közzétett információk szerint a drónkezelők fedezték fel a három HIMARS rakéta-sorozatvető rejtett pozícióját, amelyek részt vettek a korábbi támadásban. A csapást Herszon megyében, Klapaja település közelében mérték.

A támadás következtében állítólag három M142 HIMARS rakéta-sorozatvető, ATACMS-rakétákkal töltött állapotban semmisült meg, és a kezelőszemélyzet, köztük tíz "külföldi szakértő" életét vesztette.

A videó, amelyet az orosz védelmi minisztérium tett közzé, kétségeket váltott ki még az oroszpárti bloggerek körében is. A felvételen a találaton kívül semmi nem azonosítható, így felmerült a kérdés, hogy a célpont akár három Kamaz teherautó is lehetett. Viták vannak arról is, hogyan tudta az orosz minisztérium azonosítani a járművek típusát, sorozatszámát és a személyzet nemzeti hovatartozását.

Az orosz fegyvermérnökök tovább tanulmányozzák azokat a nyugati fegyvereket, amelyek az általuk megszállt területeken zuhantak le, és egyes darabjaik épségben maradtak. A Ria Novosztyi beszámolójában most brit/francia gyártmányú Storm Shadow robotrepülőgépekről, és amerikai gyártmányú ATACMS rakétákról közölt felvételeket, illetve mérnöki beszámolókat. Az ATACMS rakéta mintegy 275 darab, teniszlabda méretű M74-es kazettás bombát hordoz, amelyek nagyjából kétszáz méterrel a talajfelszín felett nyílnak ki, és a földet érve felrobbannak. A szilánkok szétszóródásának sugara körülbelül 20 méter, de néhány szilánk még 50 méteres távolságból is képes áthatolni egy fémajtón.

Vlagyimir Putyin, az orosz haditengerészet komoly veszteségei miatt, amelyeket a Fekete-tengeren szenvedett az ukrajnai invázió kezdete óta, lecserélte a haditengerészet vezérkari főnökét. Vlagyimir Kaszatonov admirálist nevezte ki a flotta élére, amelyet korábban Alekszandr Noszatov tengernagy vezetett. Az ukrán hadsereg, amelynek nincs haditengerészete, rakétákkal és tengeri drónokkal legalább 26 orosz hajót és tengeralattjárót tudott elsüllyeszteni vagy megrongálni. Májusban az ukránok egy Szevasztopolra kilőtt, nagy hatótávolságú rakétával sikerült megsemmisíteniük az utolsó olyan orosz hadihajót, amit cirkálórakétákkal szereltek fel.

Egy másik incidensben, hétfőn reggel Oroszország nagyméretű rakétacsapást hajtott végre Ukrajna ellen, amely során egy H-101-es „cirkálórakéta” egy kijevi gyermekkórházba csapódott. Az ukrán hírszerzés (SzBU) a maradványok alapján megerősítette, hogy valóban H-101-es rakéta érte a létesítményt. A támadás során többi rakéta becsapódási pontjai az Artem Zavod, az ukrán védelmi ipari konszern egyik üzemének közelében voltak, ami arra utal, hogy a fő célpont az üzem lehetett, és a gyermekkórházat valószínűleg egy meghibásodott rakéta érte véletlenül.