Kisrepülőgép-baleset Dunakeszin

Lezuhant egy kisrepülőgép Dunakeszin, a Gizella utcánál, a helyi repülőtér közelében. A pilóta könnyebb sérüléseket szenvedett.

Dunakeszin, a Gizella utcánál történt a baleset, ahol egy kisrepülőgép zuhant le. Az esemény a helyi repülőtér közvetlen közelében, a szennyvíztelepnél zajlott le. A gép a Tőzegtavi út és a Röntgen utca kereszteződéséhez közel, egy telephely kerítésére és konténerházára zuhant.

A baleset idején a HA 1290-es lajstromszámú Vivat L 13-as motoros vitorlázó repülőgépet K. István pilóta vezette. A repülőgép bérlője a Dunakeszi Repülőtérről szállt fel. Repülés közben hibát észlelt, amit jelzett a légiirányítás felé. A kabin teteje leszakadt, ami miatt úgy tűnt, mintha valaki kiesett volna a gépből. Megpróbált visszafordulni, de nem rendelkezett a megfelelő sebességgel és felhajtóerővel, ami a balesethez vezetett. A gép átfordult, és orral zuhant le.

A pilóta könnyebb sérüléseket szenvedett, de saját lábán szállt ki a roncsból, majd a kiérkező mentősök kórházba szállították földi úton. Az Országos Mentőszolgálat több mentőegységet és mentőhelikoptert is riasztott a helyszínre.

A tűzoltók a megsérült 40 literes üzemanyagtartályból felfogták a kifolyó üzemanyagot és megszüntették a szivárgást. A baleset helyszínét a rendőrség lezárta a szakértői vizsgálat idejére.

A Vivat L-13-as repülőgép kétszemélyes, oktató feladatokra is használt motoros vitorlázó repülőgép, amelyet 1987 óta gyártanak Csehországban. Az egyik legbiztonságosabb típus a maga kategóriájában.