Ha Orbán Viktor eléri, amit akar, másképp néznek majd Magyarországra

Magyarország a soros elnökség keretében azt próbálhatja elérni, hogy a magyar gondolatiságot átadja a többi tagállamnak – jelezte az Indexnek Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója. Ennek a gondolatiságnak a része a széthúzás helyett a kapcsolatok ápolása, a szankciók helyett a mindenki számára gyümölcsöző együttműködések, és a kölcsönös tisztelet, amit a kínai államfő is mindig kiemel.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti ukrajnai, majd moszkvai látogatása után hétfő reggel a kínai fővárosba, Pekingbe érkezett. A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóját ünneplik idén, a kínai államfő pedig húsz év után először májusban Magyarországra látogatott.

"A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok jó úton haladnak, és az aranykorukat élik" – mondta az Indexnek Horváth Levente. Ugyanakkor szerinte a magyar miniszterelnök kínai találkozója most főként nem a magyar-kínai kapcsolatokról szól, hanem a soros elnökség keretében próbálnak változást hozni az EU-Kína viszonyban, és elősegíteni a békét is Európában.

Horváth Levente emlékeztetett, hogy májusban a kínai államfő Franciaországba is ellátogatott, ahol találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akik arra kérték a kínai vezetőt, hogy segítse elő a békét. Tehát nemcsak Magyarország, hanem más uniós tagállamok is Kínától várnak segítséget.

"Kína a XXI. században a világrendi átalakulás során gazdaságilag, politikailag megerősödött, és most már egyre nagyobb szerepe van a nemzetközi politikában" – világított rá a szakértő. Ezt láthattuk, amikor Irán és Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatfelvételének közvetítőjeként lépett fel békítő szándékkal.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a "Huszárvágás – a konnektivitás magyar stratégiája" című könyvben részletezte a kormány ideológiáját. "Végérvényesen és önállóan, önerőből akarunk fejlett és erős országgá válni, és az oda vezető úton be kell járnunk az egész világot, illetve a világ minden tapasztalatára szükségünk van" – írja Orbán Balázs a könyvben.

Az Európai Unió politikai és ideológiai szinten egyre keményebb kritikákat fogalmaz meg Kínával szemben, és büntetővámokat is bejelentettek az elektromosautó-piacon bizonyos kínai termékekkel szemben. "Ha azonban megnézzük az EU-tagállamokat, akkor a kereskedelem jól zajlik és minden tagállam Kínával keresi az együttműködést gazdasági szempontból. Nagy harc folyik azért, hogy mely országokba érkezzenek a kínai befektetések" – világított rá Horváth.

Horváth Levente szerint a konnektivitás a gazdasági célokban is megvalósul, miszerint Magyarországon találkozik a keleti és a nyugati high-tech ipar. Pont ezért károsnak tartja, hogy az Európai Bizottság jelentős ideiglenes büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra.

"Kínából úgy látják, hogy mások érdekeit képviseli az Európai Unió, és a kínai államfő, amikor tárgyalást folytat európai uniós vezetőkkel, hangsúlyozza: az Európai Unió a saját érdekeit képviselje!" – véli Horváth.

Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy „mindent megteszünk az elkövetkezendő időszakban azért az elnökségi periódusunk alatt is, hogy elkerüljük egy Európa és Kína közötti kereskedelmi háború kirobbanását”.

Horváth Levente korábban az Indexnek kifejtette, hogy a kínaiak nem titkolt érdeke, hogy Budapest egy európai logisztikai központtá váljon. A kínai elnök májusi látogatása során tizennyolc megállapodást írtak alá a magyar kormánnyal.

Pekingi látogatása után Orbán Viktor repülőgépe Washington felé vette az irányt. A cél az Egyesült Államok fővárosában július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői.

Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a hétfői Kormányinfón az ATV arról kérdezte, hogy Orbán Viktor találkozik-e Joe Biden amerikai elnök kormányával Washingtonban. A tárcavezető úgy válaszolt, hogy békemisszió keretében olyanokkal érdemes találkozni, akik a békét előrébb viszik, tenni tudnak érte.