Újraszámolják a szavazatokat a főpolgármester-választáson

Több mint egy hónap telt el a budapesti főpolgármester-választás óta, és a város lakói izgatottan várják, hogy kiderüljön, ki fogja vezetni a fővárost. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében, amely megsemmisítette a Kúria korábbi határozatát, az összes érvényes szavazatot újra kell számolni, mivel Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között rendkívül szoros volt az eredmény.

Az Alkotmánybíróság és a Kúria döntése után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén kiderült, hogy az újraszámlálás július 9-én, kedden kezdődik, és több napig tarthat. Az újraszámlálás július 9., 10. és 11. között fog zajlani, sajtónyilvános lesz, és nemzetközi megfigyelők is jelen lehetnek majd az eseményen.

Vitézy Dávid, az egyik főpolgármester-jelölt, türelmesen várja az újraszámlálás eredményét. Facebookon kifejtette, hogy mint minden budapesti, ő is szeretné, ha a választás jogerős eredménye végre megszületne, és Budapest fejlesztéséért kezdhessenek dolgozni. Vitézyt sok kritika érte amiatt, hogy újraszámoltatná a szavazatokat, de Gulyás Gergely miniszter szerint ez egy jogos igény, és a jövőbeni választásokon egy bizonyos különbségig szükség lehet a szavazatok automatikus újraszámolására is.

A Blikk felhívása szerint az olvasók szavazhatnak arra a kérdésre, hogy szerintük Vitézy Dávid lehet-e a főpolgármester az újraszámlálás után. A szavazás ma 17:00 óráig tart.

Karácsony Gergely eredetileg 324 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben, majd az érvénytelennek minősített szavazatok újraszámolása után a különbség 41-re csökkent. Jelenleg még kérdéses, hogy az összes szavazat újraszámlálása megváltoztatja-e az eredményt. A főpolgármester szerint az érvényes szavazatok újraszámlálását garanciák hiányában „választási csalásra tett kísérletként” értékeli, és kifogásolja, hogy az ellenzéki delegáltak nélkül nyitották fel az urnákat, valamint a szavazólapok beszállítását nem ellenőrizték.

Vitézy Dávid három elengedhetetlen feltételt fogalmazott meg az újraszámlálással kapcsolatban:

  1. A szavazólapokat tartalmazó urnák a jogszabályok szerint lezártan kell őrizni, és a felnyitásuk csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: a Nemzeti Választási Bizottság delegáltak, a sajtó és a három főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben meg kell győződni arról, hogy kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, valamint hogy a megfigyelők észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek.

Karácsony Gergely is hasonló garanciákat kért az újraszámláláshoz, és bízik abban, hogy ezek a feltételek elfogadhatók lesznek mindkét fél számára. A főpolgármester sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a választási eredmény szorossága miatt egyesek plusz garanciákat keresnek arra, hogy a választási eredmény tükrözze a budapestiek akaratát, és kifogásolta, hogy a fideszes kerületekben több plusz Vitézy Dávidra leadott szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben. Az újraszámlálás eredménye várhatóan július 14-én, vagyis vasárnapra lehet meg.

Karácsony Gergely a "Garanciákat az újraszámoláshoz!" címmel tartott sajtótájékoztatóján négy garanciális elemet sorolt fel, amelyek teljesülése nélkül az újraszámlálást választási csalási kísérletnek fogja minősíteni:

  • Az urnák és szavazólapok felbontásánál jelen kell lenni ellenzéki delegáltaknak.
  • A teljes körű nyilvánosság, a sajtó jelenléte és alapos dokumentálás.
  • Ebben az időnyomásban plusz megfigyelők delegálására legyen lehetőség.

Karácsony Gergely közösségi oldalán tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy alapvető fontosságú, hogy a választási eredmény valóban tükrözze Budapest akaratát. A főpolgármester szerint az érvénytelen szavazatok újraszámlálása is törvénytelen volt, és kiugró volt a 17. kerület, ahol a regnáló főpolgármester szerint teljes volt a káosz. Végül a főpolgármester négy garanciális elemet jelölt meg, amelyek teljesülése nélkül az újraszámlálást választási csalásra tett kísérletnek fogja tekinteni:

  • A szavazóurnákat ne vigyék el és a választási delegáltak jelenléte nélkül ne bontsák fel.
  • Az urnák és a szavazólapok felbontásánál az ellenzéki delegáltaknak jelen kell lennie.
  • Teljes körű nyilvánosság kell mind a 23 kerületben, a sajtó jelenlétében és teljes körű dokumentálás mellett.
  • A Nemzeti Választási Bizottság mellé plusz megfigyelők delegálására legyen lehetőség és lehetőség legyen nemzetközi megfigyelők részvételére.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése értelmében a szavazatokat nem központilag, hanem kerületenként összegyűjtve, 23 helyszínen fogják újraszámolni. Az NVB pénteki újabb ülésén hirdet majd eredményt, így már július 12-én, pénteken tényleges végeredményt hirdethetnek a főpolgármester-választáson. Az újraszámlálás során elsőként az I., az V., a VI. és a VII. kerületekben számolnak újra, a helyszíneken az NVB egy tagja folyamatosan jelen lesz és felügyeli a számolást, melyben a helyi és a fővárosi választási irodák is közreműködnek. A kétségesnek vélt voksokat külön kell beszállítani az NVB-hez, és a szavazatokat ugyanabban az épületben egy tágas teremben kell megszámolni, ahol a lezárt urnákat a választások óta tárolják.

Úgy tűnik, mind Karácsony Gergely, mind Vitézy Dávid “garanciális” feltételeit elfogadva indul kedden a főpolgármester-jelöltekre június 9-én leadott mintegy 800 ezer voks újraszámolása, amelynek végén, pénteken újabb eredményhirdetés lesz. Az újraszámlálás lezárásáig, vagyis várhatóan péntekig hivatalosan egyik főpolgármester-jelölt sem tehet semmit. Az újraszámlálás eredménye még nem biztos, hogy végeredmény is lesz, könnyen sohavégetnemérős lehet az elmúlt 30 év legszorosabb főpolgármester-választása. Némi túlzással még azt is mondhatjuk, hogy elég, ha október elsejére tudjuk, ki a főpolgármester, hiszen Karácsony mandátuma – ahogy az ország összes jelenlegi polgármesteréé is – csak akkor jár le.

Vitézy Dávid Facebook posztjában jelezte: “mind a Karácsony Gergely által, mind az általam ma megfogalmazott garanciális feltételek teljesülnek”. Hozzátette: bízik benne, hogy “az újraszámlálás az NVB által elfogadott garanciák mentén, mindenki számára megnyugtató rendben zajlik majd le”.