Halálos medvetámadás Szlovákiában: Egy gombaszedő férfi vesztette életét

Tragikus medvetámadás történt Szlovákiában, a liptószentmiklósi járásbeli Hibbe községben, ahol egy középkorú férfi életét vesztette.

A szlovákiai Hibbe község erdős területén egy barnamedve támadt rá egy középkorú férfira, aki másodmagával gombászni indult. Az áldozat életkora az egyik forrás szerint 55 év, míg egy másik forrás szerint 63 év volt. A támadás során a medve karmaival felszakította a férfi combjában lévő ütőeret, ami jelentős vérveszteséget okozott.

A helyszínre azonnal mentőhelikoptert küldtek, de a férfi életét már nem tudták megmenteni, és a helyszínen halottnak nyilvánították. A mentők és társa erőfeszítései ellenére a férfi keringése leállt. Az eset kapcsán a rendőrség és a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal Barnamedve-beavatkozó csoportja is értesítést kapott.

Ez a tragédia idén már a második halálos kimenetelű medvetámadás Szlovákiában. Márciusban egy 31 éves fehérorosz nő zuhant le, miközben egy medve elől menekült a Deménvölgyben. Lipótszentmiklósban nem ritkák a medvetámadások; márciusban öt személy sérült meg, de egyikük állapota sem igényelt kórházi ellátást.

Áprilisban a szlovák kormány olyan alkotmánymódosítást terjesztett a parlament elé, amely megengedné a lakott területek 500 méteres körzetébe tévedt medvék kilövését. Egy környezetvédő szervezet rámutatott, hogy ez nagyjából a Tátra összes állatát érintené, ezért a törvényt abszurdnak nevezték.