Magyar Péter tüntetése a közmédia előtt: követelések és reakciók

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, tüntetést szervezett az MTVA óbudai székháza elé, hogy felhívja a figyelmet a kormányzati propaganda megszüntetésének szükségességére. A demonstrációt megelőzően Magyar már pénteken kiragasztotta követeléseit az épületre.

Magyar Péter célja, hogy a közmédiában élő adásban olvassa be a 16 pontból álló követeléseit, amelyek között szerepel a közmédia visszaállítása, Papp Dániel vezérigazgató leváltása, valamint a költségvetés átláthatóvá tétele. Ezen kívül követelik a független Magyar Távirati Iroda visszaállítását és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőinek leváltását.

A tüntetést a kormányzati propaganda folyamatos hazugságai miatt hirdették meg. A demonstráció hivatalosan délután háromkor kezdődött, de már két óra után gyülekezni kezdett a tömeg az MTVA Kunigunda utcai székháza közelében.

A demonstráció alatt Varga Ádám, a Pesti Srácok munkatársa, Tisza pártos sajtósként álcázta magát, és interjúkat készített a résztvevőkkel. Fekete pulóvert viselt, amelyen a "Tisza Párt Sajtó" felirat szerepelt. A kép alapján nem derült ki, hogy nincs köze a Tisza Párt Sajtóhoz, és a mikrofonján sem volt a Pesti Srácokra vagy tévéjükre, a PestiTV-re utaló jelzés.

Gulyás Gergely, a kormányinfón reagált az erőszakra buzdító kommentekre, amelyek a tüntetést népszerűsítő bejegyzésnél jelentek meg. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy békés demonstrációra készülnek, és kíváncsi arra, hogy a közmédia beszámol-e a tüntetésről.

Magyar Péter beszéde során a sajtó szerepéről és a kormányzati propaganda hatásairól beszélt. Kiemelte, hogy a sajtó a negyedik hatalmi ág, amivel vissza lehet élni. Bojkottot hirdetett a kormányhoz köthető médiatermékek ellen, és arra kérte a tömeget, hogy ne fogyasszanak ilyen tartalmakat.

A közmédia beszámolt a tüntetésről, de Magyar Pétert erőszakos fenyegetéssel és más vádakkal illették. A Mandiner és a közmédia szerint a tüntetés célja az Orbán-fóbia fokozása és a figyelemelterelés.

Az MTVA közleményben utasította vissza az erőszakos követeléseket, hangsúlyozva, hogy az ilyen beavatkozások ellentétesek az európai uniós szabályokkal. Az MTVA szerint az ellenzéki pártok képviselőit több ezer alkalommal hívták meg műsoraikba, de a meghívásokat ritkán fogadták el.

A demonstráció során különös közjáték zavarta meg a résztvevőket, amikor az MTVA munkatársai megjelentek az épület üvegezett folyosóján, amit a tömeg hangos füttyel és fújolással fogadott.