Botrány a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség körül: Zsarolással vádolják a NOB-ot

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) zsarolásnak és elfogadhatatlan beavatkozásnak minősítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) levelét, amelyet a nemzeti olimpiai bizottságoknak küldött. Az IBA szerint a NOB arra törekszik, hogy megszakítsák a kapcsolatot az orosz irányítás alatt álló szervezettel.

A NOB körlevelében felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot az IBA-val, amelyet az orosz Gazprom finanszíroz. Az IBA főtitkára, Chris Roberts szerint ez a levél az IBA belügyeibe való durva beavatkozás példája, és a NOB vezetésével való konfliktus okozza a feszültséget.

Az IBA-t 2020 decembere óta az orosz Umar Krelmjov vezeti, és a NOB már huzamos ideje ellenséges viszonyban van vele. A NOB 2023 júniusában kizárta az IBA-t az olimpiai mozgalomból, és megfosztotta az olimpiai bokszversenyek szervezésétől. A NOB tervei szerint a World Boxing nevű új szervezettel kívánja lecserélni az IBA-t, amit az IBA főtitkára, Chris Roberts, a sportág történetének rombolására irányuló felforgató kísérletnek nevezett.

Kovács Kokó István, az IBA korábbi főtitkára szerint a konfliktus gyökerei a 2016-os riói olimpián történt korrupciós ügyekhez vezethetők vissza. Az IBA pénzügyi stabilitását a Gazprom támogatása biztosítja, de az ukrajnai háború miatt ez problémássá vált, mivel a szövetség egyetlen bevételi forrása az orosz vállalat.

Az IBA álláspontja szerint a NOB lépései az ökölvívás hosszú történetének rombolására és jövőjének aláaknázására irányulnak. Az IBA továbbra is egységesen és erősen küzd a sportág fejlődéséért.