Hat sérült a pamplonai bikafuttatáson

A San Fermin fesztivál első napján hat ember sérült meg Pamplonában, köztük egy embert felnyársalt a bika. Az esemény ellen állatvédő csoportok tiltakoznak.

A vasárnap kezdődött San Fermin fesztivál hatalmas tömeget vonzott az észak-spanyolországi Pamplona városába. Az első bikafuttatáson hat ember sérült meg, köztük egy 37 éves spanyol férfi, akit egy bika nyársalt fel, valamint egy 54 éves New York-i férfi is megsérült, akit feltehetően egy bika gázolt át.

A világhírű fesztivál, amelyet Ernest Hemingway tett ismertté a "The Sun Also Rises" (A nap is felkel) című regényével, minden évben júliusban kerül megrendezésre. A reggeli órákban kezdődő bikafuttatások a fesztivál legismertebb eseményei közé tartoznak.

Az "encierro" néven ismert futtatáson több száz ember vesz részt, akik hat bika és hat szelíd ökör között rohannak végig a város utcáin egy félmérföldes távon. A 2022-es ünnepségen közel 1,7 millió látogató volt jelen.

Az állatvédők minden évben hangot adnak ellenérzéseiknek a fesztivállal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az esemény során kegyetlen bánásmódban részesülnek az állatok. Idén a PETA és az AnimaNaturalis aktivistái bikaszarvakat viselve és művérrel borítva fejezték ki nemtetszésüket a Plaza Consistorial téren.

A San Fermin fesztivál történetében 1910 óta 16 ember vesztette életét a bikafuttatások során szerzett sérülések következtében, legutóbb 2009-ben történt haláleset. Az előző évben négy futót nyársalt fel a bika, míg 2023-ban eddig egyetlen sérülés egy zúzódás volt.