A spanyol válogatott repülőútja környezetvédelmi aggályokat vet fel

A spanyol labdarúgó-válogatottat kritizálják, mert a Stuttgart és München közötti, mindössze 190 kilométeres távolságot repülővel tették meg, amikor busszal csupán két és fél óra alatt is elérhető lett volna az úti cél.

A Krone Zeitung beszámolója szerint a válogatott a rövid távú repülőutat választotta, annak ellenére, hogy a két német város közötti távolság légvonalban mindössze 190 kilométer. A Bild információi alapján a csapat tagjai másfél órát utaztak buszban a donauschingeni edzőtáborból a repülőtérre, ami tovább növelte az utazás összidőtartamát.

A baden-württembergi Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) mobilitási és közlekedési szakértője, Bastian Greiner, élesen bírálta a döntést. Greiner szerint a rövid távú repülőutak alapvetően rendkívül károsak az éghajlat szempontjából, és kiemelte, hogy a futballistáknak, mint példaképeknek, különösen figyelembe kellene venniük ezt.

Nem ez az első eset a futball-Európa-bajnokságon, hogy rövid távolságot repülővel tettek meg a csapatok; a belga válogatott is hasonlóan cselekedett, amikor Düsseldorfból Paderbornba repültek, egy 177 kilométeres buszutat váltva ki. A repülés önmagában fél órát vett igénybe, de hozzáadva a reptérre való buszozást és a beszállási procedúrát, nem jelentett jelentős időmegtakarítást.

Franciaországban már léptek a rövid távú belföldi repülőjáratok ellen, betiltva azokat az eseteket, ahol a célállomások közötti utazás 2,5 óránál rövidebb idő alatt vonattal is megtehető, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.