Kötelezővé válnak a biztonsági rendszerek az új autókban az EU-ban

Július 7-től kezdődően minden új, az Európai Unióban értékesített gépjárműben kötelező lesz számos vezetéstámogató rendszer, amelyek bevezetésével jelentősen javulhat a közúti közlekedés biztonsága.

Az Európai Bizottság közleménye alapján fontos változások lépnek életbe a gépjárművek biztonsági előírásaiban. A 2022 júliusában bevezetett szabályok, melyek eddig csak az új járműtípusokra vonatkoztak, mostantól minden új gépjárműre kiterjednek az EU-ban. Ezek a rendszerek a közúti közlekedés biztonságának növelését célozzák, és kötelezővé teszik többek között az intelligens sebességszabályozókat, a tolatóradarokat, valamint a fáradtságfigyelő és vészfékezést jelző rendszereket minden új járműben.

A személygépkocsik és kisteherautók esetében további követelmények is érvényesek lesznek, mint például a sávtartó rendszerek, automatizált fékrendszerek és eseményadat-rögzítők beépítése. A nagyobb járművek, mint a buszok és teherautók, holttérfigyelő rendszerekkel, integrált jelzőrendszerekkel és abroncsnyomás-ellenőrző rendszerekkel is fel lesznek szerelve, hogy csökkentsék a gyalogosokkal és kerékpárosokkal történő ütközések esélyét.

Az Európai Bizottság becslései szerint az új szabályoknak köszönhetően 2038-ig több mint 25 000 halálesetet és 140 000 súlyos sérülést lehet megelőzni.