Európa utolsó malactoronyháza

Németországban bezárták az egyetlen sertéstoronyházat, azonban Európában még mindig üzemel egy, amely évi 280 ezer malacot és 50 ezer sertést hizlal.

Az észtországi Viljandiban található sertéstoronyházat az EKSEKO cég működteti, amelyet eredetileg orosz mérnökök terveztek a 70-es években. A létesítmény a keleti blokk összeomlása előtt a nagyobb szentpétervári, leningrádi terület ellátását szolgálta. A 90-es évek elején egy finn konzorcium vásárolta meg a hizlaló létesítményt, amely a mai napig működik és nagyjából megegyezik a már nem használt szász-anhalti sertéstoronyházzal.

A németországi toronyház felszámolásával szemben az észtországi létesítményt korszerűsítették és bővítették. Az EKSEKO a balti államok legnagyobb sertéshizlaló üzeme, és az észt Rakvere Lihakombinaat húsfeldolgozó fő hússzállítója.

A vállalat évente akár 280 000 sertést is termelhet az üzemkomplexumban, amelyből körülbelül 50 000 állatot magában a toronyházban hizlalnak. A maradék 230 000 malacot más hizlaló gazdaságokba értékesítik az országban, ahol 4 hónap elteltével a szerződéses partnerek visszaszállítják a felnőtt hízósertéseket a Rakvere húsfeldolgozó üzembe. A létesítmény jelentőségét kiemeli, hogy 2023-ban az észt sertésállomány összesen csak 275 000 állatot számlált.