2600 Boeing 737-es repülőgép átvizsgálását rendelte el az FAA

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte 2600 Boeing 737-es típusú repülőgép átvizsgálását az oxigénmaszkok esetleges hibái miatt. A légitársaságoknak 150 nap áll rendelkezésükre a problémák orvoslására.

A Reuters jelentése szerint az FAA a 737 Max és NG modellek vizsgálatát írta elő, mivel több jelentés érkezett arról, hogy ezeknél a gépeknél az utastéri oxigéngenerátorok nem működnek megfelelően vészhelyzetben. Az oxigéngenerátoroknak a nyomás elvesztése esetén kellene biztosítaniuk az utasok oxigénellátását, azonban előfordulhat, hogy kimozdulnak a helyükről, és így nem látják el a feladatukat.

Az FAA közleménye alapján a légitársaságoknak, amelyek az érintett gépeket használják, 120-150 napjuk van a vizsgálatok elvégzésére és a szükséges javítások megtételére. Az FAA most arra utasította a légitársaságokat, hogy szemrevételezzék az oxigéngenerátorokat, és hiba esetén gondoskodjanak a cseréjükről.

A Boeing vállalat a mai napon ismerte el, hogy korábban félrevezette a hatóságokat a 737 Max típusú gépek engedélyeztetése során. Ez a beismerés még azelőtt történt, hogy két ilyen típusú repülőgép légi szerencsétlenségbe keveredett volna, amelyek 2018 és 2019 között összesen 346 ember életét követelték. A vállalat a vádak beismerésével akár 487 millió dolláros (176,2 milliárd forint) költséggel is számolhat, de így elkerülheti a büntetőeljárást.

A Boeing egyelőre nem kommentálta a légiügyi hivatal közlését, de június 17-én arra szólította fel az érintett gépekkel közlekedő légitársaságokat, hogy végezzenek vizuális ellenőrzést. A Boeing repülőgépei kapcsán rendszeresen érkeznek hírek meghibásodásokról és egyéb problémákról.

Az 1966 óta gyártott Boeing 737-es az egyik legnépszerűbb utasszállító repülőgép a világon.