Szigorodik a határátlépés, szükség lesz a katonai okmányra

Július 17-től minden 18 és 60 év közötti férfi számára kötelező lesz a katonai regisztrációs okmány bemutatása a határátlépéskor, akár papír, akár elektronikus formában – jelentette be Andrej Demcsenko, az Állami Határszolgálat elnöke.

Az Állami Határőrség figyelmeztetése szerint a katonai igazolványok ellenőrzése minden 18-60 év közötti férfi esetében elengedhetetlen lesz a határátlépéskor. A változás oka, hogy lejár a 3633-IX. számú ukrán törvény által meghatározott két hónapos időszak, amely során az állampolgároknak nyilvántartásba kellett jelentkezniük vagy frissíteniük adataikat.

A határőrök július 17-e éjféltől kezdődően minden érintett ukrán férfi katonai regisztrációs okmányát ellenőrzik, és amennyiben az hiányzik, megtagadják az államhatár átlépését. Demcsenko hozzátette, hogy az Ukrajnából való távozás megtagadásának egyik oka lehet az is, ha valaki szerepel a nemzeti rendőrségi körözési listán, ebben az esetben rendőrök érkeznek a helyszínre.

Azonban azok a kategóriák, amelyek szerint az ukrán állampolgárok elhagyhatják az országot, nem változtak. Az Állami Határőrség képviselője kiemelte, hogy azok az 18-60 év közötti férfiak, akik hadkötelezettség alól kapott halasztással rendelkeznek vagy egészségügyi okokból mentesülnek a bevonulás alól, továbbra is jogosultak az ország elhagyására.