Az örökösök földajánlása az államnak és az ingatlan-nyilvántartás változásai

Jelentős változások lépnek életbe a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárásokban, amelyek egyszerűsítik és gyorsítják az örökösök számára a földtulajdonok jogi helyzetének rendezését. Az örökösök mostantól egyszerűbben ajánlhatják fel az államnak a kisértékű földterületeket, és a hagyatéki eljárásokban közreműködő közjegyzők minden szükséges tájékoztatást megadnak az érdekelteknek a jogszabály-változásokról.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint több százezer hagyatéki eljárás érintett azokban a változásokban, amelyek a tizenöt éve elhunyt tulajdonosok kisméretű és értéktelen ingatlanaira vonatkoznak. Az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt ezeknél az ingatlanoknál hagyatéki eljárás során kell majd rendezni a tulajdonjogot.

Egy törvénymódosítás értelmében 2023. július 9-től az egymillió forint érték alatti és ötezer négyzetméter alatti földek esetében nem szükséges az örökösök felkutatása. A közjegyző hirdetményben hívja fel az érintetteket, hogy egy éven belül jelentsék be igényüket. Ha ez nem történik meg, az állam szállományosként átveszi a tulajdonjogot.

Az ingatlan-nyilvántartási rendszer is alapjaiban változik. Az új törvény, amely 2025. január 15-én lép hatályba, az elektronikus ügyintézésre épül, és növeli a jogi képviselők szerepét. Az ingatlan-nyilvántartásba nem bejegyzett tények vagy jogok harmadik személyekkel szemben nem érvényesíthetők. Az új tulajdoni lapokon csak a tulajdonos neve, születési éve és lakcíme szerepel majd.

A hagyatéki eljárás során az állam részére történő felajánlás szabályozása is változott. Július 9-től nem csak termőföldet, hanem utat, árkot, mocsarat, halastavat, csatornát is fel lehet ajánlani az államnak, aki viseli az ezzel járó költségeket. Ezáltal egyszerűsödnek a tulajdonviszonyok, és elkerülhető a területek további tagozódása.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályok is módosulnak. Az új rendelkezés szerint az örökösöknek dönteniük kell a földterület sorsáról, és a hagyatéki tárgyaláson egyezségbe foglalt adásvételt a közjegyző küldi meg a mezőgazdasági igazgatási szervnek jóváhagyásra.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője hangsúlyozza, hogy a jogszabály-módosítások egyszerűsítik és gyorsítják az örökösök számára a földtulajdonok jogi helyzetének rendezését, és lehetővé teszik, hogy költségek nélkül ajánlhassák fel az értéktelen ingatlant az államnak.