A konzervatívok X-fiókjának törlése és árnyékkormány létrehozása a választási vereség után

A brit konzervatív párt, melyet Rishi Sunak vezet, és amely a múlt heti választáson jelentős vereséget szenvedett, elveszítette az X platformon lévő fiókját, miközben az volt kormányfő árnyékkormányt hozott létre.

A múlt héten a kormányfői pozícióból távozó Rishi Sunak vezette konzervatívok online jelenlétének egyik fontos részét, az X platformon lévő fiókjukat törölték hétfő délelőtt. A Politico szerint a @Conservatives nevű fiók több mint 600 ezer követővel rendelkezett, így jelentős kommunikációs csatornát jelentett a párt számára.

A konzervatív párt képviselői szerint a fiók törlése nem volt szándékos. A párt szóvivője kifejtette, hogy a történtek egy "a Twitter ügyfélszolgálatának hibájából" erednek, és hogy jelenleg is dolgoznak a probléma megoldásán. Az X platform sajtóirodája nem válaszolt a Politico megkeresésére.

A választási vereség után Rishi Sunak árnyékkormányt hozott létre, amelyben számos, a Sunak-kormányban szerepet vállalt miniszter részt vesz. Az árnyékkormány létrehozásával a Konzervatív Párt készül az ellenzéki szerepvállalásra. David Cameron volt külügyminiszter, aki korábban miniszterelnök is volt, távozik posztjáról, helyét Andrew Mitschell veszi át.

A csütörtöki választásokon a Konzervatív Párt jelentős vereséget szenvedett, így a kormányrudat a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer vehette át. Több miniszter is elvesztette saját körzetét, így például Grant Shapps védelmi miniszter. Rishi Sunak volt kormányfő magára vállalta a választási kudarc felelősségét, és a toryk elnöke, Richard Holden lemondott posztjáról.