Kiskunlacházai csecsemőgyilkosság: Hat év után derült fény a borzalmas tettre

Hat évvel ezelőtt történt csecsemőgyilkosság részletei váltak ismertté Kiskunlacházán, miután egy fiatalkorú lány vádolta meg volt élettársát a közös gyermekük megölésével.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tragédia 2018 májusában történt, amikor egy kilenc hónapos egészséges csecsemőt a gyanú szerint az akkor 20 éves édesapja megfojtott, majd a holttestet egy zacskóba rejtve a ház derítő aknájába dobta, mellé köveket helyezve. A lány a közelmúltban, egy heves vita során ismerőseik előtt vádolta meg volt élettársát a gyilkossággal, akit titokban, otthon szült meg.

A rendőrség által végzett adatgyűjtés, tanúkihallgatások és nyomozási cselekmények alátámasztották a bűncselekmény elkövetését. A férfi kezdetben tagadta a tettet, először azt állította, hogy élettársa terhes volt, de elvetélt. Pár nappal később azonban beismerte, hogy a lány valóban terhes volt és egészséges gyermeket hozott a világra, de továbbra is tagadta, hogy ő fojtotta meg a csecsemőt. Ellenben elismerte, hogy a halott csecsemőt egy nejlonzsákba helyezte és a derítő aknába dobta. A csecsemő maradványait a rendőrség a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat segítségével találta meg egy romos ház vécéjében.

A férfi a szülést és a gyilkosságot megelőzően meg is verte barátnőjét, azt remélve, hogy az ettől elvetél. Amikor a lány titokban megszülte, a csecsemő felsírt és mozgott, ekkor a gyanúsított elvette a csecsemőt az anyától, majd kezével letakarta a csecsemő száját és orrnyílását, és barátnőjét a szobájába küldte. A hölgy rendbe szedte magát a szobában, majd lepihent. Amikor ismét a fürdőszobába ment, a csecsemő már nem élt.

A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt. A bíróság szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett minősített emberöléssel, mivel a szökés veszélye fennáll, letartóztatták, akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat. A további eljárást – szakértők bevonásával – emberölés bűntettének gyanúja miatt folytatja a rendőrség.