Diákokat raboltak el Etiópiában, váltságdíjat követelnek

Etiópiában több mint száz embert, főként diákokat raboltak el a múlt héten, és váltságdíjat követelnek értük. Az eset az Oromia régióban történt, ahol három busz utasait, köztük diákokat hurcoltak el.

Az Egyesült Államok addisz-abebai nagykövete szerint a rablások az ország forrongó régióiban történtek, és a váltságdíj követelése mellett szórványos összecsapások is voltak. Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormányzata, annak ellenére, hogy a tigréi régióban 2022 novemberében békemegállapodást írtak alá, nem tudta garantálni a biztonságot az ország más részein.

Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 1300 ember vesztette életét az erőszak következtében, amely különösen az Oromia és Amhara régiókat érintette. Ervin Massinga amerikai nagykövet szerint az elhúzódó konfliktusok a bűnözést és a jogállamiság gyengülését eredményezik ebben a térségben.

A múlt héten több mint száz diákot és utazót hurcoltak el, akikért váltságdíjat követelnek. Egy Debark Egyetem hallgatója szerint szerdán három buszt állítottak meg ismeretlen fegyveresek az Oromia régióban, és az utasokat botokkal verték ki a járművekből. A hallgató elmenekült és elrejtőzött egy közeli erdőségben, majd beszámolt arról, hogy a fegyveresek hajviselete az Oromó Felszabadítási Hadsereg (OLA) lázadócsoportéhoz hasonlított, amelyet az ENSZ emberijogi jogsértésekkel vádol.

Az egyetemi diák elmondása alapján az emberrablók egymillió birrt, körülbelül hatmillió forintnak megfelelő összeget követelnek a foglyok szabadon bocsátásáért.