Új veszély a gumicukrokkal – Mérgezési esetek Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) súlyos figyelmeztetést adott ki az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok kapcsán, miután több mint 30 külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba, és mellettük több tucatnyian rosszul lettek.

A hatóság pénteki közleményében hangsúlyozza, hogy a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fogyasztása veszélyes az egészségre, és javasolják, hogy kerüljük el ezeknek a termékeknek a vásárlását mind boltokban, mind az interneten. A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban jelentek meg ezek a termékek, amelyek a kendernövényben és virágzatában található kannabidiol (CBD) nevéből kölcsönzik a rövidítést.

A múlt héten egy belvárosi CBD-termékeket árusító üzletben a rendőrség lefoglalt egy szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet, miután a termék fogyasztása után több, elsősorban külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vizsgálatai szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem a kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek, amelyek erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat, így nő a túladagolás kockázata.

A hatóságok szerint a vegyületek fogyasztása megváltoztathatja az érzékelést, a hangulatot, a viselkedést, és a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat. Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy ne vásároljanak és ne fogyasszanak THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és kerüljék az ismeretlen eredetű gumicukrok fogyasztását.

Mérgezés gyanúja esetén a 112-es segélyhívó szám vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszáma hívható. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság "szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen" indított nyomozást.