A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén, valamint Budapest hat kerületében (III., IV., XIII., XXI., XXII., XXIII.) lesz a héten szúnyoggyérítés, de a hőség miatt nem repülőgépekről, hanem a földről végzik majd a munkát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, ami miatt a repülésbiztonsági szabályok értelmében nem végezhető légi gyérítés. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

A szakemberek a héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik majd a szúnyogokat. A földi kezeléseket napnyugtát követően hajtják végre, és a hőségriasztás ellenére is a tervek szerint zajlanak majd.

A Duna teljes szakaszán, többek között a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-szigeten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Baján és Mohácson késő estétől lehet majd a gyérítést végző autókkal találkozni. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye több településén is terveznek földi kémiai kezeléseket. A szúnyoggyérítések pontos ütemezéséről és helyszíneiről egy térképet is közzétettek a katasztrófavédelem honlapján.

A Katasztrófavédelem hangsúlyozta, hogy a szúnyoggyérítés eredményességét segíti, ha felszámoljuk a kertekben kialakult szúnyogtenyészeteket.

A Katasztrófavédelem még júniusban kezdte el a szúnyoggyérítést biológiai módszerekkel és emberekre ártalmatlan irtószerekkel, akkor húszezer hektáron irtották a szúnyogokat.