Jégesővel és zivatarral érkezik a hét, de a kánikula még fokozódik

A hét első napján többórás napsütésre számíthatunk, de estére a gomolyfelhők összeesnek, és kiderül az ég. Záporok és zivatarok elsősorban a Duna vonalától keletre alakulhatnak ki, helyenként felhőszakadással. Az északias szelet élénk lökések kísérhetik, zivatarok esetén pedig erős, viharos lökések is előfordulhatnak.

Hétfőn egy hidegfront súrolja hazánkat észak felől, de ennek ellenére nem lesz hűvösebb, a front felhőzete elér minket, és a front előtti labilis légtömegben is kialakulhatnak záporok, zivatarok . Napközben elszórtan, délelőtt inkább északnyugaton, a déli, délutáni órákban nagyobb számossággal a Dunától keletre kell zivatarokra számítani, melyekhez viharos széllökés (~60-80 km/h), jégeső (~1-2 cm) valamint intenzív csapadékhullás (~15-25 mm) társulhat, azonban az Északi-középhegység környezetében akár felhőszakadás (> 25 mm) is lehet . A nappali hőmérséklet többnyire 30 és 37 fok között alakul, északnyugaton azonban 30 fok alatti értékekre is számíthatunk. Estére a hőmérséklet 20 és 28 fok közé hűl le. Budapesten napközben zápor, zivatar kialakulhat, a szél többnyire mérsékelt marad, de záporok, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A fővárosban a délutáni csúcshőmérséklet 33-34 fok körül várható, este pedig 26 fok köré csökken a hőmérséklet.

A Balaton nyugati medencéjében és a Velencei-tónál a szél napközben megélénkülhet, zápor, zivatar esetén akár viharossá is fokozódhat. A napsütéses időszakok mellett délután zápor, zivatar is előfordulhat, különösen a térség keleti felében. A Balatonnál a legmagasabb nappali hőmérséklet 30-33 fok között alakul, este 25-26 fokra hűl le, míg a Velencei-tónál a víz hőmérséklete 24-24,5 fok körül lesz.

Az ország északnyugati részén kivételével a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, az Alföld déli és középső részein pedig 27 fok felett is alakulhat . Zivatarokhoz viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat, különösen az Északi-középhegység környezetében felhőszakadás is előfordulhat.

A hét további napjain kedden sok napsütésre számíthatunk, keletebbre lehetnek felhősebb részek, de csapadék nem valószínű . A Dunától keletre élénk lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Délutánra 31 és 38 fok közé melegszik a levegő . Szerdán folytatódik a hőség, a túlnyomóan napos időben 33-39 fokra számíthatunk, számottevő csapadék sehol sem valószínű, ugyanakkor többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél . Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk, néhol erős lesz a légmozgás. Forróság lesz, 33-40 fokot mutathatnak délután a hőmérők . Pénteken sem várható változás, marad a tikkasztó hőség, 34-40 fokos csúcsokkal .

A mostani hőhullám annyiban lesz más, mint az előző, hogy alacsonyabb lesz a levegő nedvességtartalma, nem lesz annyira fülledt az idő, és kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok . A meteorológiai előrejelzések szerint jövő vasárnap-hétfő tájékán érkezhet egy hidegfront, ami miatt pár fokkal visszaesik a hőmérséklet . Az északi országrészen élők számíthatnak hidegfronti tünetekre, az arra érzékenyek fejfájást, migrént vagy akár vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak .