Izrael enyhítéseket vezet be és készül az ellencsapásra

Izrael enyhítette a gyülekezési korlátozásokat több régióban, miközben Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy kedden visszavágnak Iránnak a rakétatámadásért.

Gyülekezési korlátozások enyhítése

Az izraeli védelmi erők belügyi parancsnoksága bejelentette, hogy több területen enyhítik a gyülekezési korlátozásokat. A gyülekezések létszámkorlátja 1000 főről 2000 főre emelkedett Tel-Aviv térségében, a Júdeai-hegységben, a Karmel, a Wadi Ara és a Menashe régiókban Észak-Izraelben, valamint Ciszjordánia északi településein és a Gázai övezet határának közelében lévő egyes településeken. Emellett Közép-Galilea több településén az aktivitási skálát „részleges aktivitásra” módosították.

Izrael válaszlépései Irán rakétatámadására

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Kirja irodájából beszélve keddre, a Ros Hásáná hétvége utánra ígérte a visszavágást Iránnak a ballisztikus rakétatámadásért. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael megsemmisítette a Hezbollah rakéta- és rakétakészletének „nagy részét”, és a libanoni harcokra összpontosítva Izrael megváltoztatja „az erőviszonyokat északon”.

> „A világ egyetlen országa sem fogadna el egy ilyen támadást városai és polgárai ellen, még Izrael sem” - áll Netanjahu videónyilatkozatában.

Evakuálási parancs Bejrút déli elővárosában

Az izraeli hadsereg felszólította a libanoni civileket Bejrút déli elővárosában, hogy azonnal hagyják el a területet a közelgő légicsapások előtt, különösen a Hezbollah Dahiyeh nevű erődítményének közelében. Avichay Adraee ezredes, az IDF arab nyelvű szóvivője térképeket tett közzé, amelyek szerint a civileknek legalább 500 méterre kell távolodniuk a helyszínektől. Az elmúlt napokban az IDF többször adott ki evakuálási parancsot a Hezbollah infrastruktúrája elleni légicsapások előtt.

Izrael tehát nemcsak a belső korlátozások enyhítésére koncentrál, hanem a külső fenyegetésekre adott válaszlépéseket is előkészíti.