Az Alkotmánybíróság Vitézy Dávidnak adott igazat, új döntést kell hoznia a Kúriának

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria döntését, amely szerint Karácsony Gergely nyert Vitézy Dávid előtt a főpolgármester-választáson. Karácsony Gergely főpolgármester amicus curiae véleményt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, de a testület Vitézy panaszát helytállónak találta.

Karácsony Gergely véleményében több érvet is felhozott Vitézy Dávid panaszának elutasítása mellett. Az egyik fő érv szerint Vitézy nem merítette ki a rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőségeket, így az Alkotmánybíróságnak el kellene utasítania a panaszt. Karácsony szerint a panaszban említett IV. és VII. kerületi helyi választási irodák feltételezett jogsértése nem érinti Vitézy aktív választójogát, mivel ő nem e kerületek választópolgára. Emellett a Kúria már megfelelő mélységű indokolást adott az eljárás során, amelyben kitértek az alapelvi sérelmek hiányára is.

A június 9-i önkormányzati választáson Karácsony Gergely néhány száz szavazattal legyőzte Vitézy Dávidot. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a különbség 41 szavazatra csökkent. Vitézy a választás eredményének megfellebbezése mellett a IV. és VII. kerületi választás megismétlését is kezdeményezte, de a Kúria nem adott helyt a kérésnek.

Vitézy Dávid panaszában többek között a szavazatszámlálók által vékonyan kihúzott Szentkirályi Alexandra nevét is problémaként említette. Véleménye szerint ez nem a szavazatszámlálók, hanem az NVI kézikönyvének hibája volt, ami nem határozta meg egyértelműen a teendőket abban az esetben, ha egy jelölt visszalép a választásoktól.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak Vitézynek a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmére vezetett. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

A HVG szerint az sem kizárt, hogy a Kúria új döntése alapján az összes, több mint 700 000 szavazatot újra kell számolni. Vitézy Dávid a döntés után közösségi oldalán fejtette ki, hogy bízik benne, Karácsony Gergely a Kúria új eljáráshoz hasonló higgadtsággal fog viszonyulni, mint korábban, és türelemmel várja a Kúria újbóli eljárását és döntését.

Karácsony Gergely azzal vádolja az Alkotmánybíróságot, hogy a Fidesz kedvéért torpedózták meg a választási eredményt, és úgy véli, hogy az Alkotmánybíróság új elnöke "lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez". A főpolgármester szerint, mivel a főpolgármester-választást már nem lehet megismételni, a Kúria vagy újraszámolja a választási irodák segítségével a 782 ezer érvényes szavazólapot, vagy helybenhagyja az eredményt. Karácsony úgy gondolja, hogy az ellenfele nem tud belenyugodni a vereségbe, és kiemelte, hogy Vitézy a Fidesz kitartottja.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy az érvénytelen szavazatok 2,3 százaléka lett mégis érvényes, miután a Nemzeti Választási Bizottság újraszámlálta, és hogy a rendkívül szoros eredmény, valamint a magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Végül azt írta, bármi is legyen a jogorvoslati folyamat eredménye, ő elfogadja.

Karácsony Gergely véleménye teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el. Az Alkotmánybíróságnak legkésőbb július 8-ig, jövő hét hétfőig kell elbírálnia Vitézy kérelmét.