Ingyen jogosítvány a végzős középiskolásoknak

A kormány döntése értelmében idén több mint félmilliárd forintot fordítanak arra, hogy a végzős középiskolások díjmentesen szerezhessenek "B" kategóriás jogosítványt.

Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat a kezdeményezéshez. A pénzügyminiszter feladata, hogy a Magyar Honvédség számára 526 769 445 forintot különítsen el a programra az idei évre.

A következő évekre is tervezik a program folytatását, Varga Mihály pénzügyminiszternek 2025-re 831 751 580 forintot kell a költségvetésben előirányoznia. A terv szerint 2024. szeptember 1-jétől a végzős középiskolások térítésmentesen juthatnak hozzá a "B" kategóriás vezetői engedélyhez, beleértve a KRESZ- és egészségügyi oktatást is, amely a középiskolai oktatás részévé válik.

A Magyar Honvédség vállalja a gyakorlati képzés támogatását, és az ősszel kezdődő tanfolyamokat a kiválasztott intézményekkel kötött együttműködési megállapodások alapján indítják el. A képzésben részt vehetnek azok a katonák, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek: betöltötték a 23. életévet, rendelkeznek középiskolai érettségivel, legalább két éve érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával.

A honvédség leendő gyakorlati oktatóinak képzése jelenleg zajlik az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben (KTI). Tuzson Bence igazságügyi miniszter márciusban bejelentette, hogy a lehetőséget egyelőre pilot projektnek tekintik, ami azt jelenti, hogy idén ősztől csak korlátozott számban lesz elérhető a középiskolások számára a B-kategóriás jogosítvány ingyenes megszerzésének lehetősége azokban a középiskolákban, amelyek megállapodtak a honvédséggel, illetve megszervezik az elméleti képzést és vizsgáztatást.

Egy másik kormányhatározat 9,5 milliárd forintot utal ki a Rezsivédelmi Alapból 21 közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványivá átszervezett volt állami egyetem és 16 egyházi (11 katolikus, 4 református és egy, az EMIH-hez tartozó zsidó) felsőoktatási intézmény energiaár-növekedésből adódó többletköltségének kompenzációjaként. Ez a 2023. évi energiakompenzációra való jogosultság 60%-ában meghatározott előleg. Az állami tulajdonban maradt egyetemekről (ELTE, Műegyetem, Képzőművészeti Egyetem, Zeneakadémia) ezúttal nincs szó.