A héten nem változnak az üzemanyagárak, de a kormány lépéseket vár

A holtankoljak.hu információi szerint a héten kedden sem a benzin, sem a gázolaj beszerzési ára nem fog változni. A hazai üzemanyagok átlagárai így változatlanok maradnak: a 95-ös benzin literenként 618 forintba, míg a gázolaj 630 forintba kerül.

A benzin ára június 20-án lépte át a 600 forintos szintet, és azóta folyamatosan emelkedik. A június 12-i lokális minimumhoz képest 28 forinttal, azaz 4,7%-kal nőtt az ár. A dízel ára is hasonló mértékben emelkedett az elmúlt időszakban.

A kormány figyelmét ismét felkeltette az üzemanyagárak emelkedése, és a témát napirendre tűzi. Nagy Márton, aki a kormány tagja, elmondta, hogy a hazai benzinkutaknak továbbra is az a kötelezettségük, hogy az áraikat a szomszédos országok szintjén tartsák. A miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal is egyeztet az üzemanyagárakról.

Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki rádiónyilatkozatban kijelentette, hogy nem fogadják el, ha Magyarországon magasabbak lennének az üzemanyagárak, mint a szomszédos országok átlagárai. A kormány a kérdést a hét szerdai ülésén fogja tárgyalni.

A hétfői rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismételten beszámolt arról, hogy a múlt heti KSH átlagárak szerint a benzin 4, a gázolaj pedig 10 forinttal volt drágább Magyarországon, mint ami a szomszédos országok átlaga. A Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyal majd az üzemanyag-kereskedőkkel, és várakozás szerint itt megfelelő döntéseket hoznak majd, hogy ne kelljen drasztikusabb lépéseket hozni. A kormánynak vannak egyébként szabályozási eszközei, de ezekkel végső esetben kívánnak élni.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a forgalmazók a héten találkoznak Nagy Márton miniszterrel. Reméli, hogy a találkozó sikeres lesz, és nem kell a kormánynak határidőt szabnia azzal kapcsolatban, hogy mikorra érjék el az üzemanyagárak a szomszédos országok árait. Ugyanezt mondta arra is, tervez-e újabb üzemanyagár stopot a kormány.

Noha a kormány a forgalmazókat ostorozza a magas árak miatt, az üzemanyag adótartalma rendkívül magas, januártól pedig önmagában 41 forintos drágulást eredményezett, hogy a kormány az unióra mutogatva megemelte az üzemanyag jövedéki adóját. Gulyás Gergely bejelentette, hogy újabb lépéseket várnak az üzemanyag-kereskedőktől, hogy csökkentsék az áraikat a szomszédos országok átlagához. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is hangsúlyozta, hogy azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy az üzemanyagárak körül kialakult elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék, ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni.

A kormányzat azzal az ígérettel tárgyal a Mol Zrt-vel és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel, hogy leszögezte, nem fog hozzányúlni az üzemanyagok adóterhéhez. Ha a kereskedők ezután sem képesek csökkenteni a benzin és a dízel fogyasztói árát, be fog avatkozni a kabinet. A kormányzat hajlandóságát, hogy megfogadja a szakma javaslatát az üzemanyagárak csökkentésére, a Kormányinfón elutasították, mondván, hogy az idei évben biztosan nem lehet számítani adóteher csökkentésre, részben uniós szabályok is kizárják ezt. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az államnak az üzemanyag-kereskedelmet, -értékesítést terhelő adórendszerben kellene felülvizsgálatot tartania, és bizonyos adónemeket törölnie vagy azokat csökkentenie ahhoz, hogy azonnali pozitív változást érjen el az üzemanyagárak csökkentésében.