Lehetőség nyílhat Trump és Orbán újabb találkozójára

Orbán Viktor hamarosan Washingtonba utazik, és a NATO-csúcs kezdetével kapcsolatban felmerült a lehetősége annak, hogy találkozik-e az amerikai elnökkel vagy más kormánytagokkal.

Az ATV-nek nyilatkozva Gulyás Gergely nem zárta ki, hogy Orbán Viktor találkozhat Donald Trumppal, de hangsúlyozta, hogy mindenről a megfelelő időben tájékoztatnak majd. A NATO-csúcs kapcsán Gulyás úgy fogalmazott, hogy békemisszió keretében érdemes azokkal találkozni, akik a békét előrébb viszik és tenni tudnak érte.

A kormányfő utazásainak titoktartásával kapcsolatos uniós vezetők felháborodására reagálva Gulyás szerint Orbán Viktor mindenkit megfelelően tájékoztatott ezekről az utazásokról.

A Patrióták Európáért szövetség bővülésével kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette, hogy szinte biztosan csatlakozik majd Marine Le Pen és Matteo Salvini pártja is, és további csatlakozókra is számítanak. A szuverenitás kérdésében hasonló nézeteket valló pártokról van szó, bár Robert Fico pártja még nem döntött a csatlakozásról.

A főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásával kapcsolatosan Gulyás nem kommentálta Karácsony Gergely politikai döntésre utaló megjegyzését, de úgy véli, ha a bíróság így döntött, akkor a lehető legnagyobb átláthatóság mellett kell végrehajtani az újraszámlálást.

Orbán Viktor Washingtonba utazott

A kormányfő a múlt héten elsőként Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben, majd Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, hétfő reggel pedig már Pekingbe érkezett, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta. Orbán Viktor nem maradt sokáig Kínában, és már hétfőn tovább is indult Washingtonba, ahol július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagországok állam- és kormányfői.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, sokan ellenzik a magyar békemissziót Európában, miközben azt tapasztalják, hogy politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vannak kitéve annak érdekében, hogy Magyarország is álljon a háborút támogató országok sorába – a kormány azonban nem változtat az álláspontján.

Gulyás Gergely az Indexnek: A kormány egyelőre nem avatkozik be a benzinárakba

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert. A bankoknál a bankadó csökkentéséről tárgyalt a kormány, de Gulyás Gergely szerint sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott, a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amely nem növelte a teljes állampapír-állományát. A bankadó 2024-ben nem változik érdemben, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és valutaváltási illetéket vetnek ki. A számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be 2024-ben, így nem lehet ezt áthárítani a lakosságra.

Idén 400 milliárdos bevételt vár a kormány a védelmi hozzájárulásokból

– reagált Gulyás Gergely az Index kérdésére.

Jelentős bírságok jöhetnek a késések miatt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a légiközlekedésben tapasztalt késésekről is, mondván, ezek előfordulhatnak a növekvő utasszám miatt, de nem sok órás késések, amelyek az elmúlt időszakban borzolták a kedélyeket. A kormány szerint a reptéren várakozókat maximálisan ki kell szolgálni, ám ez nem mindig sikerült. Bár a helyzet már enyhült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, akciótervet várnak a Hungarocontroltól és a földi kiszolgálóktól is, miközben 12 járatkésés miatt már vizsgálatot indított a fogyasztóvédelem, a kormány pedig azt várja, hogy nagy bírságokat szabjon ki a hatóság, ha jelentős késéseket találnak.

Döntés született a babaváró támogatásról

Vitályos Eszter a babaváró támogatásról beszélt, amelyről szintén döntött a kormány. Azoknak a pároknak, akik babaváró kölcsönt vettek fel és kifutnának a határidőből, de még nem született gyermekük, legfeljebb két éves hosszabbítási időszakot biztosít a kormány, ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, a gyermekvállalási határidő 2026. július elsejéig hosszabbodik meg.

Újabb taggal bővült a Patrióták Európáért szövetség

A Patrióták Európáért szövetségről Gulyás azt mondta, akik csatlakoznak, ugyanúgy gondolkoznak, például abban, hogy az európai intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk a tagállamok jogosítványait is. Például a lopakodó forrás- és hatáskörelvonás ellen is fel kell lépni.

„Újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat”

Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy minden újraszámolás a lehető legnagyobb átláthatóság mellett, a főpolgármester-jelölteket indító pártok küldötteinek jelenlétében történjen meg.

Egyre többen fertőződnek meg koronavírussal

Gulyás az egyházi fenntartású kórházakkal kapcsolatban elmondta, vannak olyan intézmények, amelyek rendkívül rossz állapotban vannak – például az Amerikai úti Szeretetkórház –, ám ezek felújítása tervben van, az időzítésről kell dönteni.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy egyre több a fertőzött, és voltak olyan magyar állampolgárok, akiket feltartóztattak más országok repülőterein, mert hordozók voltak. Gulyás szerint a mostani variáns már jóval kevésbé veszélyes, komolyan kell venni és otthon kell maradni, de nem indokolt hasonló intézkedéseket hozni, mint a Covid-járvány idején.

Magyar Péter botránya nem tartozik a kormányra

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a közelmúltban dulakodásba keveredett egy szórakozóhelyen, ezzel kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy ez nem tartozik a kormányra, de méltatlan egy közszereplőre nézve. Kitért arra is, hogy Magyar Péter korábban azt mondta, nem veszi fel a mandátumát az Európai Parlamentben, mégis megtette, a miniszter úgy véli, a mentelmi jog miatt, ám bűncselekmény alól ezzel nem lehet kibújni.

(Borítókép:  Vitályos Eszter és Gulyás Gergely. Fotó: Tövissi Bence / Index)