Szász Júlia kártérítése: válaszra vár a Nemzeti Színház és tüntetés szerveződik

A Nemzeti Színház közleményben reagált Szász Júlia színésznő Facebook-bejegyzésére, amely szerint nem kapta meg az állítólagos ötmillió forintos kártérítést. A színház szerint a színésznő folyamatos pénzügyi ellátásban részesül, de hivatalos válasz a kártérítési ajánlatra még nem érkezett.

Szombat hajnalban Szász Júlia a Facebookon arról írt, hogy ellentétben Vidnyánszky Attila állításaival, nem kapott ötmillió forintot, és még a novemberi fizetését sem teljes egészében, csupán egyhavi fizetésnek megfelelő segélyt és táppénzt kapott. A Nemzeti Színház az Origón közzétett közleményében azonban azt állítja, hogy Szász "folyamatos pénzügyi ellátásban részesül", és az EKHO szerinti adózást választva nem vehet igénybe adó- és járulékkedvezményeket, ami alacsony táppénzt és nyugdíjat eredményez.

A színház képviselője március 14-én elismerte a kárigény jogosságát, és ajánlatot tettek a sérelemdíj megfizetésére, de Szász részéről hivatalos válasz még nem érkezett. A közlemény szerint a baleset óta több intézmény is többszázezres nagyságrendű összegeket utalt Szásznak: a Nemzeti Színház két alkalommal, a Kulturális és Innovációs Minisztérium egyszer teljesített havi fizetésnek megfelelő összeget, a táppénz összege pedig meghaladja az másfél millió forintot. Emellett a színházi szakszervezet is többszázezres nagyságrendben utalt neki pénzt.

A biztosító hónapokkal ezelőtt milliós nagyságrendű kárelőlegre vonatkozó ajánlatot tett, amelyre Szász még nem válaszolt, míg a másik sérült, Horváth Lajos Ottó már megkapta az azonos méretű összeget. A Nemzeti Színház szerint a biztosító további kifizetéseket tudna teljesíteni, ha Szász együttműködne és a szükséges dokumentumokat benyújtaná. A színház állítása szerint összesen több mint ötmillió forintot fizettek ki Szásznak, beleértve a két hónap fizetését, a táppénzt és a biztosító által nyújtott kártérítést. A tárgyalások a további kártérítésről még folyamatban vannak.

Szász Júlia részletesen beszámolt a kapott összegekről egy Facebook-bejegyzésben, miután Vidnyánszky Attila említette, hogy az érintett színészek mindegyike ötmillió forint feletti összeget kapott a novemberi baleset óta. Udvaros Dorottya kritizálta a Nemzeti Színház belső vizsgálatát, amelyet a baleset kapcsán folytattak, és felületes eseménynek nevezte. A baleset a "Rómeó és Júlia" előadás során történt, amely során Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyos sérüléseket szenvedtek, és műtétre volt szükségük. Vidnyánszky Attila kezdetben lemondását ajánlotta fel, de később visszavonta. A Kultúra és Innováció Minisztere nem fogadta el a lemondását. A baleset kapcsán jelenleg is folyik belső vizsgálat és rendőrségi nyomozás.

A Nemzeti Színház körüli botrányok tovább folytatódnak, és hétfő estére tüntetést szerveznek Vidnyánszky Attila lemondásáért a színház elé. Az eseményt Lengyel Tamás színművész szervezi, és a Facebookon hétfő délelőttig háromszázan jelezték az érdeklődésüket. A "Stop Vidnyánszky" néven meghirdetett tüntetés 18 órakor kezdődik, és a magyar kultúra védelmében szerveződik, a szlogennel: "A magyar kultúra ennél többet érdemel!" Lengyel Tamás a közösségi médiában arra buzdít, hogy a színházi szakma összefogjon, és közösen követeljék Vidnyánszky távozását.