Németország költségvetési megállapodása: a kormány stabilitásának záloga?

Az Olaf Scholz vezette német kormány előzetes megállapodást ért el a 2025-ös költségvetés tervezetéről, amely elkerülheti a kormányzati összeomlást és elősegítheti az ország stabilitását.

Olaf Scholz német kancellár, valamint a pénzügy- és gazdasági miniszterek előzetes megállapodást kötöttek a 2025-ös költségvetés tervezetéről, amivel megelőzhetik a kormány összeomlását. Scholz hárompárti koalíciós kormányát hónapok óta megosztja a kérdés, hogy enyhítsenek-e a német alkotmány által előírt adósságféken.

A Politico szerint a jelenlegi kormánykoalíció pártjai a júniusi EP-választáson csupán a szavazatok 31 százalékát szerezték meg, ami kiemelten fontossá teszi a 2025-ös költségvetés konfliktusmentes véglegesítését a kormány túlélése szempontjából. A költségvetési tervezetet július 17-én hagyja jóvá a kabinet, és augusztusban terjesztik a Bundestag elé.

Carina Konrad, az FDP frakcióvezető-helyettese szerint a megállapodás pozitív jel az ország stabilitása szempontjából, mivel a szövetségi kormány cselekvőképességét és az alkotmánynak megfelelő költségvetés benyújtását mutatja. A koalíció baloldali pártjai, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek, a kiadási korlátozások enyhítését támogatták, míg a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták (FDP) a szigorú kiadási szabályok fenntartását szorgalmazták.

A koalíciós vezetők – Scholz, Robert Habeck gazdasági miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter – abban állapodtak meg, hogy nem sértik meg az adósságféket, hanem számviteli trükközésre támaszkodva teljesítik a kormány kiadási prioritásait. A kabinet döntése értelmében nem számolják el a jövő évi költségvetésben a több tucat harckocsi beszerzését, így a következő kormányra hárítják ennek a felelősségét. Az adósságfék a megállapodás szerint a 2025-ös választási évben is érvényben marad, és a 2028-ig tartó középtávú pénzügyi terv is előirányozza.

A „közlekedési lámpa” (piros-sárga-zöld) koalíción belül az SPD és a Zöldek képviselői többször érveltek az alaptörvényben rögzített adósságszabálytól való eltérés mellett a vészhelyzet miatt, hogy több pénz maradjon a beruházásokra. A pénzügyi lyukakat a tájékoztatás szerint a 2025-ös növekedésre és a kamatok alakulására vonatkozó kedvezőbb kilátásoknak, valamint az egyes tárcákra rótt megtakarítási kötelezettségekkel sikerült „betömni”.

A költségvetési tervvel párhuzamosan a kabinet elfogadta a Scholz kancellár által „növekedési turbónak” nevezett gazdaságösztönző intézkedési csomagot is, amely egyebek között gyorsított értékcsökkenési leírást tesz lehetővé céges elektromos autókra, valamint kutatás-fejlesztési támogatásokat is tartalmaz. A csomag ösztönzőket fogalmaz meg a dolgozók munkaviszonyban tartására a nyugdíjkorhatár elérését követően is, valamint további intézkedéseket hoz a bürokrácia csökkentésére. A csomag jövőre több mint fél százalékos növekedési többletet, vagyis 26 milliárd eurós többlet gazdasági teljesítményt eredményezhet.

Az ellenzéki pártok bírálattal illették a költségvetési tervezetet. Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője szerint a közlekedési lámpa csak egy újabb költségvetési káoszba cselezi be ezzel magát, míg Christian Haase, a CDU/CSU költségvetési felelőse szerint mindezek csak látszat- vagy egyáltalán nem is létező megoldások. Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök szerint a 2025-ös költségvetésről létrejött megállapodás nem hozza meg a Németország számára szükséges gyökeres fordulatot.