A kormány döntései és a pénzügyi változások

A kormány bejelentése szerint jelentős változások várhatók a mindennapi pénzügyek terén: emelkedik a tranzakciós illeték, bevezetésre kerül egy új devizaműveletekre vonatkozó illeték, valamint árstopot vezetnek be a lakossági bankszámlákra és bankkártyákra. A babaváró hitelesek számára haladékot biztosítanak, azonban az elváltak nem részesülnek ebben a kedvezményben.

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter több, a mindennapi pénzügyeket érintő fontos döntést is bejelentett. A tranzakciós illetéket, amelyet még 2014-ben vezettek be, 50 százalékkal megemelik. Az átutalások esetében az illeték mértéke 0,3 százalékról 0,45 százalékra nő, a maximális összeg pedig tranzakciónként 20 ezer forintra emelkedik. A készpénzfelvétel illetéke 0,6 százalékról 0,9 százalékra nő. A bankkártyás vásárlások utáni átalánydíj emeléséről nem esett szó, de a szakértők szerint valószínűleg itt is emelkedés várható.

A lakossági bankszámlavezetési és kártyadíjakra bevezetett árstop részletei még nem ismertek, így kérdéses, hogy a bankok hogyan fogják kezelni az illetékemelést, és ez hogyan befolyásolja majd az ügyfelek költségeit.

A kormány bejelentette továbbá, hogy új "valutaátváltási illetéket" vezetnek be a bankok devizaműveleteire. Azonban még nem világos, hogy ez pontosan mire vonatkozik majd, és hogy érinti-e a magánszemélyek banki ügyleteit.

A babaváró hitelesek számára a kormány haladékot ad. Akik 2019 júliusa és 2021 között vették fel a támogatott hitelt, és még nem született gyermekük, legfeljebb kétéves haladékot kapnak a gyermekvállalás teljesítésére. Ha azonban az új határidőig sem teljesítik a vállalásukat, akkor a büntetésük még nagyobb lesz. Jelenleg 2 millió forint körüli kamattámogatást kellene visszafizetniük, ami két év múlva akár 3 millió forintra is emelkedhet.

Az elvált babavárósoknak azonban nem jár semmilyen kedvezmény, így válás esetén vissza kell fizetniük a kamattámogatást és piaci kamatozással kell törleszteniük a hitelt, még akkor is, ha eleget tettek a gyermekvállalási kötelezettségüknek.