Robotsebészet gyerekeken: forradalmi lépés egy szaúdi kórházban

A szaúdi King Faisal Specialist Hospital & Research Center jelentős előrelépést ért el a robotsebészet terén, ahol már 400 sikeres beavatkozást hajtottak végre gyerekeken is, 98 százalékos túlélési aránnyal.

A King Faisal Specialist Hospital & Research Center 2019 januárjában indított szívsebészeti programja óriási sikernek örvend. A robotok segítségével végzett műtétek nemcsak hogy magas túlélési arányt mutatnak, de a gyógyulási folyamatot is jelentősen gyorsítják. A robotsebészetnek köszönhetően kevesebb vérátömlesztésre van szükség, a betegek rövidebb ideig szorulnak lélegeztető gépre, ami csökkenti a szövődmények kockázatát és felgyorsítja a felépülést.

A kevésbé invazív beavatkozásoknak köszönhetően a betegek kórházban töltött ideje is jelentősen lecsökkent, körülbelül 50 százalékkal, ami a teljes költségeket is mintegy 40 százalékkal mérsékelte a hagyományos műtétekhez képest.

Az intézményben az első évben 105 beavatkozást végeztek el robotok segítségével, és ez a szám azóta is folyamatosan növekszik. A robotsebészet alkalmazása különösen jelentős azoknál a betegeknél, akik magasabb kockázati csoportba tartoznak, mint például a kiskorúak, az elhízottak vagy azok, akiket már többször műtöttek korábban.

A King Faisal Specialist Hospital & Research Center ezzel a világon az egyetlen olyan kórház, ahol gyerekeken is alkalmazzák a robotsebészetet, ezzel is megerősítve globális vezető szerepét a robotizált kardiológiai ellátás területén.