A Waberer's megveszi a Posta Biztosítót

A Waberer's Csoport többségi tulajdont szerez a Posta Biztosítókban leányvállalata, a Gránit Biztosító révén, ezzel a hazai biztosítási piac meghatározó szereplőjévé válik.

A Waberer’s Csoport bejelentette, hogy leányvállalata, a Gránit Biztosító közel 67 százalékos részesedést szerez a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban. Ez a lépés lehetővé teszi számukra, hogy az élet- és nem életbiztosítási szegmensben egyaránt kiterjesszék hatókörüket, és így jelentős pozíciót szerezzenek a magyar biztosítási piacon.

A Gránit Biztosító Zrt., mely a Waberer's százszázalékos tulajdonában áll, július 8-án írt alá adásvételi szerződést a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. 66,925 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A vételár nem került nyilvánosságra.

Az ügylet lezárása a hatósági engedélyek megszerzése után, 2024 őszén várható. Az akvizíció a Waberer’s Csoport 2027-ig szóló stratégiájának része, melynek célja a cégcsoport további terjeszkedése a magyarországi biztosítási piacon.

A két társaságban lévő üzletrészeket a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. adta el, miután tavaly megvásárolta a német Talanx csoporttól. A Posta biztosítók együttes megszolgált díjbevétele 60,7 milliárd forint, míg adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfolióval. A mostani tranzakcióval a Waberer's a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben. A nem életbiztosítási piacon is szélesebb ügyfélkört érhet el, és a Posta biztosítók hálózatán keresztül sokkal több helyen, fiókban tud megjelenni a társaság, így olyan településeken, térségekben is elérhetőek lesznek a Gránit Biztosító szolgáltatásai, ahol eddig kevésbé volt jelen a vállalat.

A Waberer’s részvényeinek ára hétfőn 2,24 százalékos emelkedéssel 4110 forintot értek el. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb árfolyama 4190 forint, a legalacsonyabb 1985 forint volt.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy az állam azonban nem szeretett volna tartósan tulajdonossá válni, így kiírta a Magyar Posta biztosítóinak privatizációját. Várható volt, hogy egy Fidesz-közeli szereplőhöz kerülnek majd ezek a cégek, mert a hazai tulajdon arányát akarták növelni a magyar biztosítói szektorban. A Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc tulajdonában álló CIG Pannónia és a Tiborcz István többségi tulajdonában álló Gránit (korábban Waberer’s) Biztosító tűnt már akkor is esélyesnek, végül az utóbbi lett a befutó.