Eddie Murphy mellett egy ikonikus figura tér vissza

Egy 2003-ban megalkotott animációs figura, Crazy Frog, feltűnik a Beverly Hills-i zsaru trilógia folytatásának promóciós videójában, amely nemrég érkezett meg a Netflixre. A legendás duót, Axel F.-et és Crazy Frogot, 2005-ben láthattuk utoljára együtt, és most újra összeállnak a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című film kapcsán.

Axel Foley, a Beverly Hills-i zsaru nagyszájú karaktere, harminc évvel a trilógia harmadik része után tér vissza a képernyőre, és magával hoz egy nosztalgikus figurát is a 2005-ös évekből. A Netflixen július 3-án debütált Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley egyenes ági folytatása a korábbi filmeknek. A film előzményei, különösen az első rész, minden idők egyik legnagyobb bevételét termelő korhatáros filmjei közé tartoznak, és a műfaj meghatározó alkotásai lettek.

A Deadline beszámolója szerint a film promóciós videójában Eddie Murphy mellett egy meglepetésvendég is megjelenik: a kétezres évek csengőhang-ikonja, Crazy Frog. A bukósisakos béka, egy svéd CGI karakter, aki egy eurodance dal, az Axel F. feldolgozására táncolt 2005-ben megjelent videóklipjében, most újra felbukkan.

A Crazy Frog YouTube oldalán található videó leírásában olvasható, hogy Axel F. és Crazy Frog 2005 óta alkotnak ikonikus párost. Az új promóciós videó a film kulcsjeleneteit ötvözi Crazy Frog akciójeleneteibe, aki így extra káoszt okoz Axel Foley számára.

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley előtt ráadásul nem egy sima nosztalgikus folytatás, legalábbis papíron biztos nem. Mivel a harmadik film botrányosan rossz lett, Murphy mindenképpen akart egy jobb folytatást, de a '90-es évek óta hiába dolgozott több tucat író, producer, rendező és magam Murphy is mindenféle koncepciókon a tévésorozattól a sima folytatásig, évtizedekre alkotói purgatóriumban lebegett az egész projekt. Végül addig vártak vele, amíg a Netflixhez nem került. A projektbe Murphy mellett visszatért Jerry Bruckheimer sztárproducer, több visszatérő színész az előző filmekből, illetve beugrott Joseph Gordon-Levitt, Kevin Bacon és az a Taylor Paige, aki egy hidegrázós közreműködést csinált Kendrick Lamar legutóbbi nagylemezén.

A történet megint ugyanaz, csak megint kicsit másként: a már veterán Foley nyomozót Detroitból Beverly Hillsbe viszi a sors, ahol a tőle elhidegült, védőügyvédként dolgozó lánya miatt kell utaznia. Ott találkozik pár régi kollégával, egy ezer szálon futó bűnténybe keveredik, üldözőbe kerül mindenféle fura járgánnyal, és persze áthágja azokat az írott és íratlan szabályokat, amiket csak egy olyan hírhedt zsaru engedhet meg magának, mint ő maga. Ennyi a film nagyon röviden.

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley egyáltalán nem rossz film, egyszerűen csak semmi extra. Régebben ezeket a folytatásokat már rögtön DVD-n vagy tévéfilmként adták ki, a 150 milliós büdzsé ellenére hiba lett volna ezt a mozikba engedni, mert színvonalában alig múlja fölük az Amerikába jöttem 2-t. A streamingkorszakban ezek a régen DVD-re szánt filmek új köntöst és PR-t kapnak, de egyáltalán nem véletlen, hogy elkerülik a mozikat: egyszerűen nem annyira jók, hogy az emberek jegyet vegyenek rá, viszont a márkát ismeri annyira egy korosztály, hogy azért egyszer megnézze, ha már van Prime- vagy Netflix-előfizetésük.