Japán és a Fülöp-szigetek védelmi megállapodást kötöttek

Japán történelmi lépésre szánta el magát, védelmi megállapodást írt alá a Fülöp-szigetekkel, ami lehetővé teszi katonáik közös hadgyakorlatokra való küldését a délkelet-ázsiai országba. Ez a lépés Tokió és Manila közös aggodalmát tükrözi Kína növekvő befolyása miatt a régióban.

A South China Morning Post jelentése szerint a két ország kölcsönös védelmi megállapodást kötött, amely még nem lépett hatályba, de amint a két parlament ratifikálja, lehetővé teszi a fegyveres erők területükre telepítését hadgyakorlati céllal. Japán ezzel először köt ilyen jellegű paktumot ázsiai országgal, korábban Nagy-Britanniával és Ausztráliával mélyítette el kapcsolatait.

A japán miniszterelnök, Kisida Fumio politikája jelentős változást hozott, amely nagyobb hangsúlyt fektet a védelmi kapacitás növelésére. A korábbi önvédelemre fókuszáló politika helyett, a térségi fenyegetések hatására Japán megduplázza katonai kiadásait a következő években, így a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetésével rendelkező hatalommá válhat.

A megállapodás különlegességét az adja, hogy a Fülöp-szigetek a második világháborúban japán megszállás alatt álltak, azonban a múltbéli sérelmeket a jelenlegi kihívások, különösen Kína terjeszkedése, háttérbe szorítják. A Dél-kínai-tengeren fokozódó feszültség, ahol Peking és Manila is területi igényeket támaszt, tovább növeli a két ország együttműködésének fontosságát.

Az Egyesült Államok is figyelemmel kíséri az eseményeket, és Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott háromoldalú megbeszéléseken megerősítette az ország elkötelezettségét a szigetországok védelme mellett.