Magyar kormánygép Moszkvába érkezett, Orbán Viktor találkozót tart Putyinnal

Orbán Viktor miniszterelnök a kijevi látogatása után Moszkvába utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A 604-es lajstromú honvédségi Airbus, amely gyakran szállítja a miniszterelnököt, Ferihegyen várakozott, miközben Orbán Viktor a rádió reggeli műsorában szerepelt. Az interjú után a gép észak felé haladt, és 9:35-kor belépett a fehérorosz légtérbe Moszkva felé.

A miniszterelnök moszkvai látogatása a békemisszió részeként történik, és várhatóan találkozik majd a másik oldal vezetőjével is a orosz-ukrán konfliktusban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elkíséri őt. Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében közvetett módon Orbán Viktornak címezve hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nevében nem tárgyalhat. Az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell pénteki bejelentése nyomán kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor, és nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson. A látogatás titokban szerveződött, és a szövetséges országok, valamint az EU sem voltak értesülve róla; még jelentős NATO szövetségesek, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság sem tudtak az Orbán-Putyin találkozóról.

Orbán Viktor a moszkvai látogatás után július 5–6-án részt vesz a türk országok vezetőinek tanácskozásán Susában, Azerbajdzsánban. A csúcstalálkozó célja a tagállamok közötti együttműködés előmozdítása a közlekedés, kapcsolódás és klímapolitika területén. A miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket is folytat a türk partnerországok vezetőivel.

A magyar kormánygép tehát nem Susa, hanem Moszkva felé vette az irányt, és Orbán Viktor már meg is érkezett az orosz fővárosba, ahol találkozót tart Putyinnal. A helyzet így már tisztázódott, és a korábbi találgatások helyett konkrét információk állnak rendelkezésre a miniszterelnök programjáról. A látogatás része egy békemissziónak, amelyet Orbán Viktor sajtófőnöke, Bertalan Havasi is megerősített. A miniszterelnök 2010 óta 11 alkalommal találkozott már Putyinnal, legutóbb 2022. február 1-jén, amikor többek között az olaj- és gázszállításról, valamint a paksi atomerőműről tárgyaltak. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ez a moszkvai látogatás is a békemisszió részét képezi. Az utolsó ilyen jellegű látogatás után három héttel Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A RIA News a Telegramon közzétett felvételén látható, hogy Orbán Viktor konvoja rendőri felvezetéssel halad Moszkvában, ami megerősíti a miniszterelnök jelenlétét az orosz fővárosban. A magyar, ukrán és orosz lapok már korábban is sejtették, hogy Orbán Viktor Moszkvába látogathat, és bár a közrádió interjújában nem került szóba a látogatás, a magyar honvédségi gép útját követő 444 radaron keresztül nyomon követhették az utazást. A látogatást végül hivatalosan is megerősítették, miután a gép leszállt Moszkvában.

Orbán Viktor a találkozón Putyinnal elmondta, hogy fontos kérdésekről szeretné megismerni az orosz elnök álláspontját, hangsúlyozva, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindkét háborúban álló féllel tud beszélni. Azonban nem említette Ukrajnát a megbeszélés során. Putyin arról beszélt, hogy a találkozón megosztja majd a háború békés rendezésére vonatkozó javaslatait.

A Kremlben tartott találkozón Vlagyimir Putyin üdvözölte Orbán Viktort mint régi partnerét és az Európai Tanács vezetőjét, tudomásul véve, hogy a magyar miniszterelnök Kijevben is járt, és most Moszkvába érkezett, hogy megbeszéljék az ukrajnai helyzet „minden árnyalatát”. Orbán Viktor válaszul azt mondta, hogy ez a tizennegyedik kétoldalú találkozója Putyinnal, és ez a találkozó különlegesebb, mint a korábbiak, mivel Magyarország jelenleg az Európai Unió soros elnöke.

A Telegramon megosztott videón látszik, hogy rendőrautók, mentőautó és sok más fekete, elsötétített üveggel rendelkező karaván kíséri a magyar miniszterelnököt az úton. Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkijjel, most pedig Moszkvába érkezett, ahol Putyinnal fog megbeszéléseket folytatni. Egészen a landolásig titokban tartották a miniszterelnök útját, hivatalosan nem érkezett róla semmilyen tájékoztatás, azonban már tegnap kiderült, hogy mi a szándéka.

A moszkvai találkozón Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Putyin kifejezte megértését, hogy Orbán nem csak partnerként, hanem az EU soros elnökeként látogatott el hozzá. Putyin kész volt megvitatni az ukrajnai háború árnyalatait a magyar miniszterelnökkel, és értékelte, hogy Orbán megosztja majd az uniós partnerek álláspontját is. Orbán Viktor a Kremlben arra emlékeztetett, hogy a két vezető már legalább tízszer találkozott egymással, és hálás volt, hogy még ilyen nehéz körülmények között is fogadni tudták. Hozzátette, hogy Magyarország hamarosan az egyetlen olyan uniós ország lesz, amely minden féllel tárgyalhat az orosz-ukrán háborúban, ami láthatólag mosolyt csalt ki Putyinból.

A magyar kormány hétfő reggel 9:30-kor rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely vezetésével, ahol várhatóan szóba kerül Orbán Viktor miniszterelnök kijevi és moszkvai útja, gazdasági kérdések, a növekvő üzemanyagárak és a repülőtéri késések, valamint a miniszterelnök diplomáciai tevékenysége az EU soros elnöksége alatt.

Nicolas Sarkozy, Franciaország volt elnöke támogatja Orbán Viktor erőfeszítéseit az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a kommunikációs csatornák helyreállítására. Sarkozy hangsúlyozta a diplomácia fontosságát a konfliktus megoldásában és kijelentette, hogy "nincs katonai megoldás az orosz-ukrán háborúra.".

Ukrajna azonban nem egyeztetett Orbán Viktorral a magyar kormányfő moszkvai útját illetően és nem is engedi, hogy a háborúról külső szereplők Kijev bevonása nélkül döntéseket hozzanak. Az ukrán külügyminisztérium közleményében hangsúlyozták, hogy "Ukrajna nélkül Ukrajnáról nem lehet semmilyen megállapodást hozni" és arra szólítottak fel minden államot, hogy ezt tartsák szigorúan tiszteletben. Orbán Viktor nem egyeztetett Ukrajnával a moszkvai látogatását illetően és nem is tájékoztatta erről Kijevet. A TASzSz hírügynökség szerint Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója azt mondta, hogy semmilyen üzenetet nem adott át Moszkvának Orbán Viktor, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől jött volna.

A moszkvai sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a kölcsönös bizalom az együttműködés alapja Magyarország és Oroszország között. Az ukrajnai háborúról elmondta, hogy beszéltek Ukrajnáról Orbánnal, és az orosz álláspont szerint Ukrajna azért sem akar véget vetni a háborúnak, mert akkor fel kellene függeszteni a hadiállapotot is, aminek a következtében választásokat kellene tartani, és a mostani kormány ezeken nem nyerne.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kifejezte, hogy harcolni fog azért, hogy béke legyen Európában, és hangsúlyozta, hogy az EU-s soros elnökségének legfontosabb célja a békéért való küzdelem a következő hat hónapban. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a béke eléréséhez mi szükséges: Oroszország több elvárást is megfogalmazott, de a legfontosabb az, hogy kivonuljanak az ukrán katonák a Donbaszból és Novorásszijából, vagyis Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyékből, amelyeket egyiket sem ellenőriz teljesen az orosz hadsereg. Az orosz elnök a területek mellett korábban semlegességet és demilitarizációt is kért Ukrajnától, de most azt hangsúlyozta, hogy a megszállt területek megtartása a legfontosabb kérdés.

A moszkvai találkozóra Orbán Viktort egy különleges, Vlagyimir Putyin megbízására alapított Aurus Senat luxuslimuzinnal szállították a reptérről az orosz fővárosba. Az Aurus Senat nem hétköznapi autó, több példány is készült belőle, és a felvétel alapján nem lehet megállapítani, hogy Putyin a sajátját bocsátotta-e a magyar miniszterelnök rendelkezésére. Vlagyimir Putyin a tájékoztatón elmondta, beszéltek egyebek mellett biztonsági kérdésekről is, a tárgyalások hasznosak voltak. Orbán Viktor elmondta a nyugati álláspontot, amit ismerünk, többek között Ukrajna érdekeinek szempontjairól is beszélt Orbán Viktor. - Hálásak vagyunk miniszterelnök úrnak, hogy meglátogatta Moszkvát, a párbeszéd újraindításának tekintjük - mondta az orosz elnök. Orbán Viktor pedig bevallotta: a megbeszélés jelentőségét az adta, hogy a találkozó háborús időkben történt. Egy olyan pillanatban, mikor Európának nagy szüksége van a békére. A magyar elnökség a következő fél évben végzendő munkát békemisszónak tekinti.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman szerint azonban Orbán Viktor moszkvai útja nem a békéről, hanem a haszonról szól, és óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak. Pressman szerint amíg Orbán nem követeli, hogy Vlagyimir Putyin fejezze be a brutális háborúját és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását, addig nem lesz béketeremtő a magyar kormányfő.