Bonaparte Napóleon öngyilkosságra szánt pisztolyai 1,69 millió euróért kelt el

Egy aukción 1,69 millió euróért adták el Bonaparte Napóleon francia császár két pisztolyát, amelyekkel egykor öngyilkos akart lenni. A Louis-Marin Gosset párizsi fegyvergyártó által készített fegyverek ára 1,2 és 1,5 millió euró között volt.

A The Guardian szerint a két pisztolyt, amelyet Bonaparte Napóleon egykor öngyilkosságra akart használni, vasárnap 1,69 millió euróért adták el Franciaországban. A Párizstól délre fekvő Fontainebleau-ban tartott árverésen a finoman díszített tárgyak vevőjének kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Jean-Pierre Osenat, az aukciósház szakértője elmondta, hogy Napóleon állítólag a francia hadjárat leverése után próbálta volna használni a pisztolyokat, de a nagybirtokos eltávolította a puskaport, így a francia uralkodó inkább mérget próbált használni, de kihányta és életben maradt. Később pedig odaadta a pisztolyokat a földesurának, hogy megköszönje neki a hűségét.

Napóleon lemondását követően száműzetésbe vonult az Olaszország partjainál fekvő Elba szigetére, majd nem sokkal később visszatért Franciaországba. 1815-ben a britek legyőzték a waterlooi csatában, hat évvel később pedig száműzetésben halt meg Szent Ilona szigetén.

Napóleon emléktárgyai rendkívül keresettek a gyűjtők körében, például híres fekete bicorne kalapja 1,9 millió euróért kelt el. A francia kulturális minisztérium a fegyverek eladása előtt a kormány hivatalos lapjában szombaton közzétett határozatában a tárgyakat nemzeti kincsnek minősítette, és kiviteli tilalmat rendelt el rájuk. A kiviteli tilalomról szóló tanúsítvány kiállításával egy 30 hónapos időszak nyílik meg, amely alatt a francia kormány vételi ajánlatot tehet az ismeretlen új tulajdonosnak, akinek joga van visszautasítani azt.

A forint árfolyama hétfő reggel gyengült a nemzetközi devizakereskedelemben, egy euróért 392,56 forintot, egy dollárért 362,63 forintot kértek, ami a múlt heti hullámzó teljesítmény után történt. Az euró jegyzése nem változott érdemben a dollárhoz képest, péntek este 1,0829 dolláron, hétfő reggel 1,0828 dolláron állt. A magyar tőzsde a héten újabb történelmi rekordot döntött, ezzel megismételve az előző heti bravúrt, és a forint egy hónapja nem látott szintre erősödött az euróval szemben. A hétvége fontos fejleménye, a francia választások vasárnapi második fordulója után érdemi mozgások lehetnek a dollár árfolyamában, ami a forintra is hatással lehet.

A Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónián májusban törtek ki a nyolcvanas évek óta nem tapasztalt zavargások, amelyeket egy alkotmánymódosítás váltott ki, mely szerint a szavazati jogosultságot a szigeten több mint 10 éve élő francia állampolgárokra is kiterjesztenék. Az őslakosokat háttérbe szorító döntés ellen tiltakoztak. Az események utózöngéjeként történelmi győzelmet aratott a francia nemzetgyűlési választáson egy függetlenségpárti jelölt, Emmanuel Tjibaou, aki az 1989-ben meggyilkolt Jean-Marie Tjibaou fia.