Boeing: Közel 500 millió dolláros büntetés a kártérítések elkerülésére

A Boeing hamarosan hivatalosan is elismerheti, hogy szervezett módon vezette félre a nyilvánosságot az egyes típusaira jellemző tervezési és minőségi problémákkal kapcsolatban, és ezért akár 487 millió dolláros büntetést fizethet, hogy elkerülje az Egyesült Államokban rá váró büntetőeljárást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap este benyújtott bírósági beadványában közölte a büntetés összegét, míg a Boeing egy rövid közleményben megerősítette az elvi megállapodás létezését, és részletes tájékoztatást ígért a későbbiekben.

A megállapodás nem veszi figyelembe a 2018-as és 2019-es légi katasztrófákat, amelyek során a Boeing 737 Max robotpilótájának hibája miatt összesen 346 ember vesztette életét. Az áldozatok családtagjait képviselő jogászprofesszor, Paul Cassell szerint ez a döntés figyelmen kívül hagyja az áldozatok és hozzátartozóik igényeit, akik mintegy 24,8 milliárd dollár kártérítést követeltek a cégtől.

A Boeing presztízsét alapjaiban rengette meg a két tragikus baleset, amelyek hátterében az MCAS rendszer hibája állt. A pilóták nem rendelkeztek megfelelő információval a rendszer működéséről, és a cég ígérete ellenére nem készített szoftverfrissítést az első baleset után.

A minőségi problémák azonban nem korlátozódtak csak a 737 Max típusra. Idén több incidens is történt a Boeing különböző típusaival, többek között kényszerleszállások, rögzítések kilazulása, hajtómű tüzek és egyéb műszaki problémák. Egy korábbi dolgozó, John Barnett halálát követően kiderült, hogy éveken át szivárogtatott információkat a cég minőségi problémáiról, és több pert is indított a Boeing ellen. Barnett 32 évig dolgozott a Boeingnél, és 2017-ben vonult nyugdíjba. Halála előtti napokban tett tanúvallomást a vállalat ellen indított perben, és korábban arról beszélt, hogy a gyártósoron a nyomás alatt dolgozó munkások szándékosan nem megfelelő minőségű alkatrészeket szereltek a repülőgépekbe, valamint súlyos problémák vannak az oxigénrendszerekkel.

A Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépek használatát ideiglenesen felfüggesztették, miután egy gép vészkijárata kinyílhatott a levegőben. Emellett a 737 Max és a 787 Dreamliner típusokat is vizsgálják a hajtóműveik jégmentesítő rendszerével kapcsolatos problémák miatt. A legfrissebb incidens egy oregoni utasszállítóval történt, amely észrevétlenül veszítette el az egyik külső paneljét.