Szlovákia északi útvonalon amerikai LNG-t szerez

Szlovákia egy új szerződés révén amerikai eredetű cseppfolyósított földgázhoz jut, amelyet a lengyel Orlen csoport szállít majd számára. Ez az első eset, hogy a szlovák gázpiac északi irányból, új infrastrukturális lehetőségeket kihasználva kap amerikai LNG-t.

Az Orlen Group és a szlovák ZSE Group leánycége, a ZSE Energia közötti megállapodás értelmében a ZSE Energia éves gázértékesítésének mintegy egyharmadát fogja a lengyel vállalat biztosítani 2025 januárja és decembere között. A szerződés különlegessége, hogy az Orlen által szállított gáz részben amerikai eredetű LNG lesz, amit Lengyelországban egy terminálon visszagázosítanak, és onnan a lengyel gázvezeték rendszeren keresztül a lengyel-szlovák interkonnektoron át juttatnak el Szlovákiába.

Ez a lépés jelentős változást hoz a szlovák gázellátásban, hiszen korábban nem fordult elő, hogy a második legnagyobb szlovák gázkereskedő északi irányból, különösen amerikai forrásból szerzett volna be gázt. A szerződésről szóló közlemény szerint a gázszállítási megállapodást piaci feltételek mellett kötötték, ami a versenyképes árazásra utalhat.

A szlovák gázpiac egy másik fontos szereplője, az SPP, nemrégiben jelezte, hogy egy új szlovák jogszabályi változásnak köszönhetően védelmet élvez azokkal kapcsolatban az átutalások lefoglalása ellen, amelyeket az európai gázvásárlók a Gazprom felé történő kiutalásokból térítenének el.