A világ átlaghőmérséklete már 1,5 fokkal melegebb

A globális felmelegedés átlagos mértéke az elmúlt 12 hónapban meghaladta az 1,5 Celsius-fokot, ami a klímaváltozás legdurvább hatásainak elkerüléséhez szükséges határérték. A Copernicus Climate Change Service adatai szerint ez a klíma "nagy és folyamatos" változását jelzi.

A júniusi és júliusi hőmérsékletek rekordmagasságokat értek el, ami azt eredményezte, hogy a föld átlaghőmérséklete az elmúlt egy évben 1,64 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti, 1850-1900 közötti átlagértéknél. Ez a jelenség rámutat arra, hogy a klímaváltozás hatásai egyre érezhetőbbek.

Bár a 2014-es Párizsi klímacélok szerint a század végéig 1,5 Celsius-fok alatt kellene tartani a globális melegedés mértékét, ez nem éves, hanem évtizedes átlagban mérendő. A Guardian emlékeztet arra, hogy még nem mondható ki, hogy elbuktuk a klímacélokat. Mindazonáltal a folyamatosan magas átlaghőmérséklet már most is negatív hatással van sok ember életére, és növeli a szélsőséges időjárási jelenségek kockázatát.

A hosszan tartó magas átlaghőmérséklet miatt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy bekövetkeznek a klímafordulópontok, amelyek tovább súlyosbíthatják a helyzetet.