Az államtitkár Brüsszelben a laborhússal kapcsolatos aggályokat tárgyalta

A laboratóriumi hús előállításával és piacra dobásával kapcsolatos kérdések és aggályok számos megválaszolatlan kérdést vetnek fel, amelyekre még nincsenek megnyugtató válaszok – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben.

Az államtitkár a „Shaping consumers” című pénteki eseményen hangsúlyozta a fogyasztók teljes körű tájékoztatásának fontosságát az általuk választott termékekről, és kiemelte, hogy ezért van szükség EU-szintű egységes szabályozásra a húskészítmények terén is. Nobilis Márton rámutatott, hogy az elmúlt években egyre több olyan élelmiszer került a piacra, amelyet hús helyettesítésére fejlesztettek ki, de a laboratóriumi hús az Európai Unióban még nem kapott engedélyezést.

A laborhús jövőjével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy a laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést vet fel a biztonságosság, a vidék fenntarthatósága, a gazdasági és környezeti hatások, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek tekintetében. Nobilis Márton hozzátette, hogy a lakossági felmérések szerint a laboratóriumi hússal szembeni fogyasztói ellenérzés rendkívül magas, a Nébih 2023-as felmérése szerint a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, és a hagyományos húsfogyasztás dominanciája továbbra is erős.

Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a brüsszeli rendezvényen arról beszélt, hogy a fogyasztóknak joguk van megérteni, mit esznek és isznak, és hogy döntéseik milyen következményekkel járhatnak az egészségükre nézve. Emellett kiemelte, hogy a front oldali tápértékjelölésnek (FOPNL) tudományosan megalapozottnak, informatívnak, tényszerűnek, tárgyilagosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, és nem szabad hátrányt jelentenie a hagyományos élelmiszerek, az oltalom alatt álló megjelöléssel ellátott élelmiszerek, valamint azoknak az élelmiszereknek, amelyeknek meg kell felelniük más jogszabályi követelményeknek.

Az Agrárminisztérium tervei szerint még az idén betiltanák Magyarországon a laboratóriumi hús előállítását és forgalomba hozatalát, az emberi egészség és a környezet védelme, valamint az agrárium fenntartható termelése és a hagyományos vidéki életforma védelmének szükségessége érdekében. A törvényjavaslat társadalmi vitára bocsátása után még idén meg is születhet az erről szóló törvény, amelyet 2024-ben hoznának végleges formába. Nobilis Márton államtitkár egy konferencián kiemelte, hogy a laboratóriumi hús ismertsége magas, de elfogadottsága alacsony, és számos kérdést, aggályt vet fel, amelyekre nincsenek megfelelő válaszok, továbbá rossz hatással van a vidék fenntarthatóságára, a gazdaságra, a környezetre, és növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Kövér László, a magyar élet egyik ünnepének nevezte a disznóvágást, hangsúlyozva az ember és a természet kapcsolatának, a tiszta hús és az asztalközösség fontosságát. A műhús elleni harc idén előre tört, Nagy István agrárminiszter januárban az olaszokkal egyeztetett, akik már betiltották a szintetikus húsokat. Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel a szabályozás kérdése. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett. A kormány célja, hogy az Országgyűlés felhatalmazza, és ezt követően pedig rendeletben jelölje ki az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amely fel lépne azok ellen, akik nem tartják be a szabályokat. A törvény tervezetét az uniós irányelveknek megfelelően előzetesen bejelentették Brüsszelnek és az uniós tagállamoknak. A hatásvizsgálati lap szerint a törvény elfogadása az ország versenyképességében nem okozna változást.