Hogyan maradjunk életben a kánikulában

A hőség mindenkit próbára tesz, legyen szó strandbüfében dolgozókról vagy autópálya-karbantartókról. A megfelelő folyadékbevitel és a hűsítő praktikák jelenthetik a megoldást.

Szinte érezhető a forróság a Paskál strand egyik büféjében, ahol Dányi Tamásnak és munkatársainak a gyroszsütő mellett kell helytállniuk napi 10 órában, este 7-ig. Tamás a Titanic koktélra esküszik, amely vízből és jégkockákból áll, és naponta körülbelül 6 litert iszik belőle, mivel étvágya a hőség miatt csökken. Szépszó Rebeka, a büfé egyik alkalmazottja, a csap alatt hűti a karját és az arcát, ha már túlságosan elviselhetetlen a hő.

Az országban a hőmérséklet a hét közepétől akár 38 fokra is emelkedhet, és péntektől még ennél is magasabb, 40-41 fokos hőmérséklet várható. Fedor István, egy autópálya karbantartó cég munkatársa szerint az ő munkahelyük a második legmelegebb a pokol után. Ők reggeltől délután 2-ig végzik a munkájukat az M31-es autópálya középső elválasztó sávjában, ahol a munkavédelmi előírások miatt nem vetkőzhetnek le, de óránként 10 percet hűsölhetnek a teherautó klímás fülkéjében.

Szabó F. Erzsébet, egy budapesti nyugdíjas, ilyenkor már korán reggel elvégzi a bevásárlást, hogy délelőtt hazaérjen, és késő estig nem húzza fel a redőnyöket, hogy a lakás ne melegedjen fel. Ha a hőség mégis elviselhetetlenné válik, akkor a hideg vizes törölközőt használja hűsítésre.

Pintér Ferenc, meteogyógyász szerint a legnehezebb napok még csak most jönnek, és a hőség a gyerekeket, időseket, az időjárásra érzékenyeket és a krónikus betegeket érinti leginkább, de az egészségesekre is veszélyt jelenthet. A szakértő hangsúlyozza a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a só, valamint ásványi-anyag bevitel fontosságát. Javasolja, hogy a hosszan tartó hőterhelést hűsítő zuhannyal vagy a test hűtésével szakítsuk meg, és ha lehetőség van rá, látogassunk el légkondicionált helyekre a szervezet regenerálódása érdekében. A meteogyógyász szerint a sziesztát is érdemes lenne bevezetni, mint a mediterrán térségekben, hogy a legnagyobb melegben pihenésre legyen lehetőség.